engineers-without-borders-ewb-logo-bg-100x100“De wereld waarin we leven is bestaat uit twee bevolkingsgroepen. Een bevolkingsgroep die bezit en een bevolkingsgroep die niet bezit. 15 procent bezitters staat tegenover 85 procent niet-bezitters. De rijken, de bezitters zijn bijna de hele dag op zoek naar meer dingen. En de armen, de niet-bezitters zijn het grootste deel van hun dag bezig om de dag door te komen. Dit moet veranderen. “

Dit zijn de woorden van de Israëlische professor Mark Talesnik. En in tegenstelling tot de meeste mensen, heeft hij  actie ondernomen en iets gedaan om de oneerlijkheid in de wereld aan te pakken.

Talesnik stichtte het Ingenieurs Zonder Grenzen Programma (Engineers without Border =EWB) aan de Technion Universiteit in Israël; dit programma stuurt ingenieursstudenten naar arme dorpen over de hele wereld om duurzame en lange termijn oplossingen te creëren voor prangende problemen, zoals watertekort.

Talesnik vertelt waarom hij 2008 het EWB Israël stichtte: “Ik ben professor ingenieurswetenschappen en ik heb de meeste tijde in de universiteitswereld geleefd. Ik heb papers geschreven die de meeste mensen niet hebben gelezen. En ik schreef voorstellen die niet gefinancierd werden. Met andere woorden, ik had nul impact. En dat hield me ‘s nachts wakker. 10 jaar geleden besloot ik dus dat ik een afdruk wilde achterlaten.”

Talesnik beschrijft ingenieursstudenten erin slaagden om de levensomstandigheden van een heel dorp in het oostelijke gedeeltje van Nepal te verbeteren. Er wonen in Namsaling duizend mensen, vertelt Talesnik, en ze komen rond van minder dan $ 1,2 per dag. Ze hebben geen elektriciteit, geen sanitaire voorzieningen en een slechte waterkwaliteit. Onze studenten hebben gekeken naar de oorzaak van de meest voorkomende problemen in het dorp, en hebben vastgesteld dat het voornamelijk ontbrak aan schone energie. Het antwoord was dus om een ​​schonere energiebron te vinden. En zo besloten ze om in de huishoudens biogasreactoren te implementeren.

Talesnik’s Ingenieurs Zonder Grenzen zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van projecten samen met de bedoeïenen gemeenschap in de Negev woestijn, evenals elders in het Midden-Oosten. Ingenieurs Zonder Grenzen is voor het eerst gestart in Frankrijk 1980 en is sindsdien gelanceerd in meer dan 50 landen.

Bekijk hier de TEDtalk van MarkTalesnik: 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Hc7sktETJEs[/youtube]

Het volledige artikel leest u in het Engels op NoCamels.