Souk Jerusalem

In onze eerdere blog ‘uitgelicht: eten in Israël, als eerste prioriteit van de dag, 21 Augustus 2013′ hebben wij al eens verteld wat er allemaal te vinden is op een traditionele sjoek (Denk aan de Carmel Market in Tel Aviv en Mayna Yehuda market in Jeruzalem) in Israël. Deze lokale markt biedt naast de basisingrediënten aan kruiden&specerijen voor een typische Israëlische keuken, ook een uitgebreide keuze aan zoete lekkernijen als dadels (Mehadrin dadels zijn verkrijgbaar bij o.a. de bekende supermarkten als Albert Heijn) en halva (sesampasta, als (on)gezoete snack in Nederland verkrijgbaar via Favorshop.

WIZO Nederland viert op 30 maart 2014 in het Hilton Amsterdam haar 65-jarig bestaan met de WIZO FoodFair en daarbij vinden zij ook dat een traditionele Israëlische sjoek niet mag ontbreken!

Wilt u een kijkje nemen op de sjoek en de traditioneel Israëlisch/Joodse keuken maar ook de Arabische en Mediterraanse smaken komen proeven, hierbij een selectie van de bedrijven waarvan wij denken dat een bezoek aan deze lokale sjoek het zeker waard kan zijn:

  • De (basis)kruiden en specerijen variaties kunt u terugvinden bij Yona’s specerijen;
  • ‘Yarden Chardonnay Odem’, een echte topper van Golan Heights winery en      verkrijgbaar via participant theartofwines.nl/ (Zie Israel);
  • Sambation.nl, granaatappelwijn en lokale distributeur van wijnhuis Rimon winery uit Israel. (Rimon winery produceert naast granaatappelwijn ook granaatappel olie&verse sap en zal aanwezig zijn op ons Israel paviljoen bij de Prowein beurs in Dusseldorf)
  • Gezonde snack repen met smaakvariaties van fruitig tot crunchy en biologisch tot glutenvrij kunt u proberen bij Nakd.
  • Arganolie, voor uw gerechten maar ook als verzorgingsproduct voor huid en haar.

Naast de sjoek worden er ook diverse culinaire workshops gehouden en is er een pop-up restaurant met kookdemonstraties, waar o.a. de recepten van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi (hun laatste verschenen boek ‘Jeruzalem‘ ) centraal staan. Voor meer info zie: www.wizo.nl/foodfair

Met de Foodfair wilt WIZO Nederland het goede doel steunen en de opbrengsten doneren aan de Beit Hakeremschool in Jeruzulem: kansarme jongeren met een Joodse, Arabische, Russische of Ethiopische achtergrond leren hier een vak. De school maakt bij de selectie van de studenten geen onderscheid in religie. Behalve een vak, leren de jongeren dat succes vooral draait om motivatie en samenwerken.

Wizo foodfair