Microsoft kijkt naar de start-up natie voor inspiratie om zichzelf opnieuw uit te vinden als een start-up, aldus de plaatselijke R&D chef van de Microsoft vestiging in Israel in de Times of Israel.

thinknext-238x123“In het afgelopen jaar is Microsoft meer veranderd dan in menig ander jaar,” aldus vertelt Yoram Yaakovi, hoofd van het Israëlische Microsoft R&D lab, aan journalisten op een persconferentie eerder deze maand. “We hebben een nieuwe visie ontwikkeld rondom apparaten en service, met hardware en software ontwikkeling. Wij veranderen langzaam in een uitdager.”

Yaakovi sprak op het jaarlijkse  Think Next evenement van Microsoft, een showcase voor nieuwe technologieën uit Israël en het buitenland. Het evenement, dat voor de zesde keer plaats had in Israël, speelt een belangrijke rol in het MS-universum. Microsoft stuurde zelfs Dr. Harry Shum, de top-technologie en research goeroe, om op de conferentie te spreken.

Gesettelde bedrijven benadrukken graag hun “heruitvinding” als start-up, maar Microsoft kan hierin nog eens verder zijn gegaan dan verwacht, zegt Yaakovi. “Zo hebben wij onlangs de Office suite voor de iPad op de markt gebracht, iets dat een paar jaar geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest. Onze Azure cloud-platform is open voor alle software, en we leveren software voor veel apparaten.”

Diezelfde openheid geldt ook voor het  Ventures Accelerator programma van Microsoft, vertelt Tzahi (Zack) Weisfeld, senior director van het programma. “Ons accelerator programma werkt met diverse accelorators in verschillende landen,” zegt hij. “En bedrijven die deel uitmaken van het MS Ventures Accelerator zijn niet verplicht om de software van Microsoft of het Windows-besturingssysteem te gebruiken.”

Bedrijven die deel uitmaken van het vier maanden durende programma gaan aan de slag met top mentoren die hen de kneepjes van het vak leren – hoe bereid je een presentatie voor, hoe bereik je en trek je beleggers aan en hoe breng je een bedrijf naar een buy-out. Het programma heeft wereldwijd vestigingen in zes locaties, en de 40 bedrijven die in de afgelopen twee jaar hebben deelgenomen aan dit programma wisten ieder gemiddeld meer dan een miljoen dollar aan te trekken.

Microsoft staat open voor allerlei nieuwe ideeën, zegt Weisfeld, en dat is ook terug te zien aan de soort bedrijven die hun technologie op het evenement hebben voorgesteld. Aaangenomen voor het programma zijn onder anderen BioCatch, een bedrijf dat biometrie gebruikt om vast te stellen wanneer iemand op jouw account probeert in te loggen; Zuta Labs, dat bezig is met de ontwikkeling van een draagbare printer voor smartphones; en Zula, een communicatie-app ontwikkelaar die gebruikers in staat steld om alle e-mails en netwerk berichten van social media in een enkele interface te ontvangen. BioCatch en Zuta zijn gevestigd in Israël, en Zula heeft haar R&D vestiging in Israël.

Ideeën zoals de boven vermelde van unieke “game changers’, zoals Yaakovi ze noemt, verklaren waarom een multinational als Microsoft inspiratie zoekt in Israël. “Er zijn overal geweldige ideeën,” licht Yaakovi toe. “Maar Israël gaat verder dan alleen ideeën. In Israël realiseren wij ideeën, wij bouwen en verkopen ze dan. Dit is een triple play die uniek is voor Israël.”

Het originele artikel van de Times of Israel kunt u hier lezen.