Wanneer je kijkt naar de hand van een verloofde vrouw, in welk land dan ook, is de kans groot dat de diamant die zij draagt in de ring aan haar vinger door de Israëlische Diamantenbeurs is gegaan. Israël mag dan een klein landje zijn, maar als het gaat om diamanten, is het een absolute grootmacht. The Times of Israel heeft onlangs de diamantenindustrie van Israël nader bekeken: 

Israeli-Diamond-Exchange-194x146De Israëlische Diamantenbeurs gevestigd te Ramat Gan, een stadje vlak naast Tel Aviv, beschikt over de grootste diamantenbeursvloer in de wereld, en experts zeggen dat iedere tweede diamant in de wereld van meer dan een halve karaat eerst door dit kleine stadje gaat alvorens hij terecht komt in een edelmetaal setting en een doosje met pluche bekleding.

De Ramat Gan Diamantenbeurs heeft een  jaarlijkse netto-omzet van $ 28 biljard, een ruwe handel van jaarlijks ongeveer $8 miljard- 10 miljard, en staat daarmee voor ongeveer een kwart van de jaarlijkse industriële export van Israël. De omzet is zo duizelingwekkend hoog dat de Israëlische regering de cijfers met betrekking tot de export van diamanten bij de uitgifte van haar economische rapporten in een aparte rij zet.

Roberto Coin, de beroemde Italiaanse sieradenontwerper, bekrachtigd tijdens zijn verblijf diamond-146x146in Israël dat een diamant uit Israël gezien wordt als pre-goedgekeurd produkt met een kwaliteitsstempel. Een diamant uit Israël, zo zegt Coin, is net als een Rolls-Royce.

En volgens Schmuel Schnitzer, voorzitter van de Israel Diamantenbeurs, begint de kwaliteit al bij de persoonlijke relatie. Een grootdeel van de wereldwijde diamantindustrie bouwt op het vertrouwen dat men heeft in de Israëlische handslag en het goede woord, aldus licht Schnitzer toe, zodat in verafgelegen plaatsen zoals Dubai en Bombay, de Jiddische uitdrukking “mazal u’bracha” synoniem is geworden voor “de deal is rond”.

israel-diamonds-668x288“Wij hebben hier geen contracten nodig,” zegt hij. “Ze bestaan wel, maar de deal wordt op handslag gesloten. De mens zelf, een vriendschap is hierbij erg belangrijk.” Schnitzer vervolgt dat Israël het eerste land was dat de Kimberly-proces overeenkomst ter bestrijding van bloeddiamanten heeft geimplementeert, en alleen maar conflictvrije stenen vent.

Zo’n 1.400 bedrijven, bestaande uit 20.000 werknemers, hebben hun hoofdkantoor in het Diamantenbeurs complex, allemaal werken zij onder toezicht van het Israelische Ministerie van Economische Zaken. Nog eens 35.000 medewerkers helpen met het slijpen en polijsten, venten en promoten van de Israëlische diamanten. Moti Besser, voormalige IDF generaal en nu directeur van het centrum, zegt dat de Israëlische Diamantenbeurs in haar 75-jarige bestaan erin geslaagd is om de diamanthandel in elke hoek van de wereld te bedrijven.

“Overal waar er vraag naar geslepen diamanten is,” zegt hij, “kan je een vertegenwoordiger van de Israëlische diamantenindustrie vinden.”

Het Times of Israel artikel leest u hier in het Engels.