henri-bloem   SACH    Ministry of Economy

Bijzonder verrast waren wij, toen wij hoorden, dat er een iniatief lag van organisatoren Robert Baruch van Safe a Child’s Heart en wijn-connaisseur Dolf Kraijenhoff om, in samenwerking met Tjitse Mollema van wijnkoperij Henri Bloem een uniek Israëlisch wijnevent te organiseren!  

Op de Economische Afdeling van de Israëlische Ambassade houden wij ons uiteraard dagelijks bezig met business promotie voor Israel, en steunen graag een event als deze..

In een eerdere blog wezen we er al op, dat er, tot op heden, onder het brede publiek in Nederland weinig bekend is over kwalitatief grotere wijnen uit Israel.  Zoals de Israëlische wijnmakers het zelf uitleggen: “Meer dan 2000 jaar geleden werd er hier al wijn gemaakt, daarna is er 2000 jaar niets gebeurd, nu zijn wij bezig met de inhaalrace en boeken grote vooruitgang”. Wijnmakers leren het vak o.a. in Frankrijken Italie, gebruiken voornamelijk internationale druivensoorten als de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Grenache, Syrah, de Malbec en vele anderen. Daarnaast worden er moderne productie methoden gehanteerd en zijn zelfs de wijnen, die ondergeschikt zijn gemaakt aan de wetten van de Kashrut, heel goed. Inmiddels is er in Israel een veelvoud aan grote- en boetiek wijnproducenten en telt het land meer dan 300 wijnhuizen!!

Voor de proeverij van 25 mei in Den Haag is voor een hoogwaardige selectie van 5 boetiek wijnhuizen gekozen, waar men rood, wit en rosé zal presenteren. Tjitse Mollema, van Henri Bloem zal zijn licht willen laten schijnen over de wijnen en zal samen met Krayenhof de wijnproeverij houden alswel in gesprek gaan met de deelnemende wijnhuizen uit Israel.

“Wij leven in de veronderstelling, dat een dergelijke proeverij niet eerder heeft plaatsgevonden en dat het voor de wijnliefhebbers die zich nog nooit hebben mogen vergrijpen aan de Israëlische wijnen, een avontuur zal zijn. En voor degenen die eerder blootgesteld zijn geweest aan deze wijnen, zal het een bevestiging zijn van wat zij al wisten: dat het tijd wordt dat Israëlische wijnen op  de kaart komen te staan”, aldus Krayenhoff.

De initiatiefnemers zijn voor deze proeverij ook naar Israël afgereist en hebben in eigen bewoordingen, een welhaast, wijn pelgrimage volbracht. De 5 boetiekhuizen die hieruit gekomen zijn: FLAM winery , Clos de Gat , Margalit winery, Domaine du Castel en Pelter winery.

Speciaal voor de proeverij zal ook de wijnmaker van Flam, Golan Flam, overkomen. Niet alleen maakt hij prachtige wijnen  maar doet dit ook op een heel bevlogen wijze.  In tegenstelling tot wat zijn voornaam doet vermoeden, is zijn wijngoed gelegen in de Jerusalem Mountains. FLAM produceert premium Mediterraanse wijnen, spannend met veel aandacht vopor het productie proces..  De visie van het wijnhuis werd geboren in Toscane- Chianti Classico, in 1996: terwijl op een fascinerende tocht tussen de prachtige wijngaarden van deze betoverende streek , besloten eigenaren Gilad & Golan een boetiek wijnhuis te bouwen in het Land van Israël. 

Een belangrijk ander onderdeel van het event op 25 mei, dat wij graag nog willen delen, is dat de opbrengst van het event ten goede zal komen aan de non-profit organisatie Save a Child’s Heart (SACH):

SACH is een internationaal humanitair project wiens missie is om de kwaliteit van de pediatrische cardiale zorg voor kinderen uit ontwikkelingslanden te verbeteren. De kinderen lijden aan hart-en vaatziekten. SACH is volledig gewijd aan het idee dat elk kind de beste medische behandeling beschikbaar verdient, ongeacht de nationaliteit, religie, huidskleur of het geslacht van het kind en de financiële situatie.

Het event is slechts toegankelijk op uitnodiging, maar mocht u interesse hebben om aanwezig te zijn op deze middag, neemt u even contact met Tamara van Seijen via holland@israeltrade.gov.il of via de organisatoren Robert Baruch en Dolf Kraijenhoff.