Met de opkomst van steeds meer geavanceerde netwerkinfiltraties heeft een Israëlische startup genaamd Cybereason een nieuwe aanpak ontwikkeld om bescherming te bieden tegen cyberdreigingen.

logo CybereasonOpgericht in 2011 door een team oud-medewerkers van de Israëlische inlichtingendienst CEO Lior Div, CTO Yonatan Striem-Amit en Chief Vision Officer Yossi heeft Cybereason haar focus verlegd van malware naar het detecteren van kwaadaardige activiteiten. Cybereason doet dit door continu de IT-infrastructuur te monitoren, de malops (kwaadaardige activiteiten) in context visueel te beschrijven alsmede door het instrueren van de veiligheidsanalisten over hoe zij de aanvallen kunnen stoppen.

Het Cybereason platform gaat dus op zoek naar handtekeningen van kwaadaardige activiteiten – zoals een ongerijmde opeenvolging van programma installaties op meerdere PC’s of apparaten in een netwerk dat misschien niet past bij het gebruikersprofiel, of andere ongebruikelijke activiteiten. De enterprise software wordt verkocht als een service voor een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding.

Dusver hebben zo’n 15 bedrijven in de Verenigde Staten en Israël de oplossing van Cybereason ingezet en heeft de software in elke fase van de aanval malops weten te detecteren en zo succesvol schade voorkomen. “Het mooie is dat ons systeem gebruik maakt van grafische interface om uit te leggen wat je ziet,” zegt Div. “We nemen iets ingewikkeld zoals een cyberaanval en leggen dit uit aan mensen die geen experts zijn. We hebben een gat in de cyberveiligheidsmarkt ontdekt,” constateert Div.

In de aanloop naar dit softwareproduct hebben de drie enorme hoeveelheden data van bedrijven verzameld. Door middel van deze data had het team vroegtijdig toegang tot user cybersecurityinterface technieken en andere gegevens waardoor zij hun software hebben  verder kunnen ontwikkelen en kunnen aanscherpen. Het kostte het team drie jaar om van het eerste idee tot het uiteindleijke product te komen: Cybereason is officieel uitgebracht op 11 februari 2014. Naast het Cambridge kantoor waar vijf mensen werken, is er een 20-man sterk R&D-lab in Tel Aviv. Men gaat ervan uit dat men over een jaar met het dubbele aantal medewerkers aan de slag kan.

“Eerder dit jaar zijn we naar Amerika verhuisd om meer bedrijven te bereiken. Voor een succesvol bedrijf heb je klanten nodig. Maar onze R&D blijft in Israël,” vervolgt Div. Momenteel richt Cybereason zich op de financiële sector.

Voor meer informatie over CybeReason gaat u naar http://www.cybereason.com/.

Het originele artikel leest u in het Engels hier.