ibmlogo-238x116

IBM heeft zijn eerste kantoor in Israël in 1949 geopend. Je mag je afvragen waarom het bedrijf zo lang heeft gewacht om net als andere tech multinationals  een accelerator in Israël op te zetten. IBM wilde zeker weten dat het men het plan goed zou uitvoeren,  aldus Kaplan afgelopen donderdag tijdens de aankondiging van de nieuwe accelerator.

“In de afgelopen 13 jaar, heeft de Global Technology Unit [GTU] van IBM al met start-ups gewerkt, maar deze accelerator stelt ons in staat om reeds in een heel vroege fase de relatie met start-ups uit te bouwen en te verdiepen. Dit is een groot moment voor ons, en een nieuw hoofdstuk in de IBM geschiedenis in Israël,” zegt Kaplan.

De geschiedenis van IBM in Israel is lang en rijk. “We werken veel voor de overheid, en onze technologie is volledig geïntegreerd in Israël sinds het bedrijf vlak na de oprichting van de staat haar activiteiten hier is begonnen,” vertelt Kaplan. “In 1972 zijn we in Haifa gestart met onze R&D tak, en vandaag brengen onze developers vele honderden patenten per jaar op de markt.” IBM, zo voegt hij eraan toe, is een “serial patenter” – wij melden ieder jaar ongeveer 6.000 patenten aan, veel meer dan menig ander techbedrijf. IBM Israël levert na de VS teams het op een na grootste aantal patenten voor het bedrijf elk jaar.

IBM heeft in het afgelopen decennium13 Israëlische techbedrijven overgenomen. Een van de bedrijven was Trusteer, dit was een deal ter waarde van ongeveer 1 miljard dollar – en daarmee een van de grootste buyouts van een Israëlische techbedrijf ooit. “Onze acquisities in de beveiliging, cloud en opslag technologie, en softwareontwikkeling maken IBM Israël tot een locatie van wereldklasse voor de ontwikkeling van alle hedendaagse toonaangevende technologieën”, zegt Kaplan.

Veel accelerators in Israël concentreren zich bijna uitsluitend op business development, dit zal ook een groot deel van het programma uitmaken, legt Pearl uit, erop wijzend dat innovatieve technologie de belangrijkste focus van IBM is. Het programma duurt 24 weken, en dit is lang voor een accelerator in Israël, zo Pearl. De start-ups die voor het het programma zijn aangenomen hebben een hoop werk te doen. “We willen bedrijven met goede technologie die klaar is om verder te worden uitgebouwd tot een product. Deelnemers van ons programma hebben toegang tot IBM ontwikkelaars die hun terzijde zullen staan om het best mogelijke product te maken.”

IBM heeft geen aandelen in de accelerator bedrijven, en vraagt geen geld van de deelnemers. Ook zijn de accelerator deelnemers niet verplicht om de technologie aan IBM te verkopen, nog zal het bedrijf aandeel hebben aan het intellectuele eigendom van de door de deelnemers ontwikkeld produkten. Voor IBM is het voldoende om gebruik te maken om met innovatieve start-ups te werken en hen te helpen hun producten te verkopen, dit zal ons allemaal ten goede komen, zo Pearl. Kandidaten voor de eerste accelerator ronde worden nu geworven.

Het idee van een IBM accelerator is nogal logisch, want IBM is zelf een soort van een accelerator, vervolgt Nathan Low, president van de Sunrise Financial Group. “We hebben dit idee maandenlang besproken en gedurende die tijd heb ik IBM goed leren kennen. Dit is niet het IBM uit je opas of je vaders tijd, niet eens uit jouw tijd”, zo stelt Low. “Het is het IBM van je kinderen. IBM is een bedrijf dat zich in de afgelopen vijf jaar opnieuw heeft uitgevonden, met baanbrekende nieuwe technologieën in verschillende arena’s, terwijl het tegelijkertijd jaarlijks $100 biljard aan omzet draaide met zijn ‘traditionele’ productlijnen. Dit is een jonger, innovatiever en agressiever bedrijf dan menig ander bedrijf, groot of klein, en de technologie die in de Alpha-Zone zal worden ontwikkeld zal die innovatie nog verder verbeteren.”

Het originele en volledige artikel leest u in het Engels in de Times of Israel hier.