Een stralingsvrij, contactloos apparaat dat de diagnose van borstkanker kan revolutioneren is een aantal stappen dichter bij de markt: de Real Imager 8 van het Israelische bedrijf Real Imaging ondergaat momenteel verdere klinische proeven in Israël en Zweden alsmede in twee grote Amerikaanse kankercentra. 

realimaging1-668x288

De Real Imager 8 wordt gezien als een veilige, pijnloze en nauwkeurigere screeningmethode die de mammografie gaat aanvullen. Het apparaat heeft reeds het CE-keurmerk in Europa; RealImaging bereidt momenteel aanvullende wettelijke goedkeuringen voor, waaronder die van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

ISRAEL21c schreef voor het eerst over het bedrijf in 2011, toen men in Israël met de klinische studies begon, het apparaat heette toen nog RUTH. Sindsdien heeft het bedrijf de technologie – genaamd MIRA (voor Metabolic Imaging and Risk Assessment) -in het RI-8-systeem verder ontwikkelt en bewezen dat het vrouwen kan identificeren die een verhoogd risico hebben om borstkanker te krijgen.

MIRA beoordeelt objectief beeldvormende biomarkers die worden geassocieerd met metabole processen die het borstweefsel kunnen beinvloeden. Daardoor kan men met MIRA kanker vroeger detecteren dan met huidige screening methodes zoals mammografie en echografie. De RI-8 is metname goed nieuws voor vrouwen met dicht borstweefsel.

Op de laatste vergadering van de Radiological Society of North America, waaraan 60.000 Amerikaanse en Europese radiologen deelnamen, werd de technologie van Real Imaging als veelbelovende innovatie geprezen en werd de technologie nog eens extra belicht in het bulletin van de conferentie.

CEO Maiki Yoeli vertelt dat men in de eerste jaren zich voornamelijk met R&D heeft bezig gehouden en nu het produkt dichter bij de makrt komt men zich op internationale bekenheid gaat richten. Nieuwe investeerders uit de life-science en med-tech industrie in Canada en Hong Kong zijn aan boord gekomen, waaronder China Everbright, de grootste zakenbank in Hong Kong.

Over algehele wereldbevolking gezien heeft de meerderheid van vrouwen onder 40 jaar  – en 40 procent van de vrouwen boven de 40 – te maken met ‘dicht’ borstweefsel en dat is een kanker risicofactor. Deze vrouwen dienen derhalve in aanmerking te komen voor een screening zoals echografie, of een invasief onderzoek zoals een MRI.

Yoeli legt uit dat het niet de bedoeling is dat het RI-8-apparaat de mammografie gaat vervangen, maar dat het een standaard hulpmiddel gaat worden bij borstkankerscreening en dan metname voor vrouwen met dicht borstweefsel. En, zo voegt hij eraan toe, “De MIRA test is minder kostbaar dan andere imaging alternatieven.” “Wij geloven dat onze technologie de strijd tegen borstkanker gaat leiden,” zegt Dr David Izhaky, VP R&D van Real Imaging.

Meer informatie over RealImaging vindt u op de website van het bedrijf: www.realimaging.com.

Het originele artikel leest u in het Engels op Israel21C.