fintech1Het is algemeen bekend dat banken moeten innoveren en nieuwe technologieën moeten kunnen aanbieden aan haar klanten. De onlangse wereldwijde bloei binnen financiële technologien laat zien dat de financiële dienstverlening sector aan het veranderen is en met de dag versnelt. Technologie zorgt voor deze verandering en creëert een brede mogelijkheden voor nieuwe spelers binnen de markt. Tegenwoordig is het mogelijk voor entrepreneurs om in een korte tijd met beperkte middelen nieuwe financiële diensten of APPS te introduceren. Door deze mogelijkheden liggen er veel kansen voor financiële technologiebedrijven die met een vernieuwend concept komen.

De traditionele financiële sector realiseerde zich dit fenomeen enige tijd geleden en zorgden daardoor voor investeringen binnen de Fintech markt. Het is voornamelijk te zien door de grote toename aan technologische investeringen die gedaan worden door financiële instellingen. Banken over de hele wereld zijn een steeds actievere en dominantere rol aan het spelen op de FinTech markt.

Banken willen betrokken worden bij FinTech activiteiten om zich zo bloot te stellen aan externe technologische innovatie ontwikkeld door financiële start-ups. Sommige toonaangevende banken, zoals Citigroup Inc. besloten zelf de innovatie op zich te nemen en een interne afdeling op te zetten, terwijl anderen de voorkeur geven aan externe partijen, zoals Accenture en Fintech Innovation Lab in New York en Londen.

In 2013 hebben de Russische Sberbank en de Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria elk $ 100 miljoen in een FinTech kapitaalfonds geïnvesteerd. Er ligt veel meerwaarde in deze tak, zeker omdat via deze weg banken zich kunnen blijven innoveren door flexibele technologie, en tegelijkertijd krijgen de start-ups een kans om de kennis en infrastructuur van de banken te gebruiken en zo hun plekje te verwerven binnen de markt. Het directe contact met bankdeskundigen, mogelijke design partnerschappen, proef testen, snelle productie-omgeving, en de blootstelling aan potentiële klanten zijn de juiste factoren voor een start-up met beperkte middelen om zich zo een weg naar de markt te manifesteren.

Twee jaar geleden besloot Hapoalim’s bank uit Israel in samenwerking met Poalim Capital Markets een strategisch ‘technologie divisie’ op te zetten. Dit programma, FinTech, legt de connectie tussen banken en start-ups. Op deze manier worden banken blootgesteld aan innovatie en kunnen nieuwe technologieën geïnstalleerd worden als onderdeel van het aanbod , terwijl de start-ups, in een vroeg stadium, toegang krijgen tot een belangrijk platform. Naast het installeren van de technologie bij een bank, is er ook een FinTech investeringsfonds gestart met de doelstelling dat Bank Hapoalim zal gaan beleggen in Fintech start-ups.

In het afgelopen jaar heeft dit fonds tien succesvolle start-up technologieën geïnstalleerd.

Read the article in English here.