Leviathan spreekt met Egypte over een mogelijke gas deal. De partners van het Leviathan gasveld hebben een memorandum of understanding (MOU) ondertekent om met een tak van de BG Group te spreken over het leveren van gas aan Egypte.

gasveld

Het MOU spreekt over het leveren van 7 miljard kubieke meter aan gas over een periode van 15 jaar. Over de prijs is nog niet gesproken. Het gas zal worden geleverd via het Leviathan platform dat gebruikt maakt van de leiding die loopt naar BG International (NSW) Idku in Egypte.

Sinds dat er in 2010 vlak voor de kust van Israël gasvelden zijn gevonden, genaamd Leviathan en Tamar, levert dit een boost aan de economie van Israël. Israël verwacht dat de gasvondst haar voor de komende 25 jaar van energie zal voorzien en tegelijkertijd winst zal maken aan de gas export.

Volgens een van de analisten van Tel Aviv’s IBI-Israel Brokerage & Investments ltd is de MOU een goede start voor de ontwikkeling van het Leviathan/Tamar gasveld. De vraag naar gas vanuit BG, geeft aan dat BG er over nadenkt om een pijpleiding en de infrastructuur te bouwen hiervoor. Dit zal dan ook betekenen dat de Leviathan partners er lagere kapitaal kosten aan over zullen houden.

Ook heeft Tamar een contract getekend met Delek Drilling-LP, Avner Oil Exploration LLP en Ratio Oil Exploration 1992. Noble Energy, Inc. of Houston, Texas, is de 4e en grootste partner van Leviathan met 39.7 percent aandelen. Noble Energy gaf aan dat er op 5 mei een contract is getekend tussen de Tamar velden naar Union Fenosa Gas SA’s een LNG plant in Egypte.

Delek and Noble Energy hebben ook gascontracten afgesloten met Jordanië en de Palestijnse Autoriteiten. Beiden partners verwachten nog meer gas deals, maar dan vanuit de hoek van Turkije en Cyprus.

Read the article in English here.