Longkanker wordt gezien als de meest dodelijke van alle kankergevallen, de belangrijkste oorzaak van kankersterfte in de Verenigde Staten (meer dan 27% per jaar). Nog voor het einde van dit decennium is longkanker de dodelijkste vorm van kanker voor vrouwen in Europa, aldus meldde TROUW in april 2014. De reden voor deze zorgwekkende statistiek ligt niet in het feit dat longkanker vaker voorkomt, maar in het vaststellen: Longkanker, afhankelijk van de vorm, kan zich kenmerken door vrij kleine kankercellen die erg snel en progressief delen. Daarnaast zaaien de cellen ongemerkt snel uit door heel het lichaam.

nanose_large

Credit: foto afkomstig van Universiteit Tel Aviv

Een nieuw apparaat ontwikkeld door een team van Israëlische, Amerikaanse en Britse kankeronderzoekers zou het tij weleens kunnen keren door zowel longkanker nauwkeurig op te sporen en tegelijk het kankerstadium te identificeren. De blaastest, uitgerust met een zogenaamde “NaNose” nano-tech chip om letterlijk de kankertumoren te “ruiken”, werd ontwikkeld door Prof Nir Peled, Sackler Faculteit der Geneeskunde van de Tel Aviv Universiteit, Prof Hossam Haick (uitvinder) van het Technion – Israel Institute of Technology, alsmede prof. dr. Fred Hirsch, School of Medicine van de Universiteit van Colorado in Denver.

De studie, onlangs voorgesteld op een conferentie van de American Society of Clinical Oncology in Chicago, is gebaseerd op onderzoeken aan 358 patiënten die ofwel gediagnosticeerd zijn met of een verhoogd risico hebben op longkanker. De deelnemers hadden zich ingeschreven bij UC Denver, Tel Aviv University, Universiteit van Liverpool, en het stralingscentrum van Jacksonville, Florida.

Het vaststellen van longkanker vereist invasieve testen zoals bronchoscopieën, computergeleide biopsieën, of een operatie. Het nieuwe apparaat combineert verschillende nieuwe technologieën in een nieuw concept – met behulp van uitgeademde lucht als medium voor het vaststellen van kanker:

“Onze NaNose kon longkanker met 90 procent nauwkeurigheid detecteren, zelfs wanneer de longnodules zeer klein waren en het moeilijk was om monsters te nemen. Het was zelfs in staat om onderscheid te maken tussen subtypes van kanker, dit was een onverwachte bevinding, “vertelt Dr Nir Peled ontwikkelaar van het apparaat en professor aan de Universiteit van Tel Aviv.

Longkankertumoren produceren chemische stoffen zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS), die in de lucht gemakkelijk verdampen en  een waarneembare geurprofiel hebben. Het apparaat en de daaropvolgende analyse wist nauwkeurig gezonde mensen te scheiden van mensen met een vroeg stadium longkanker (85%), en gezonde mensen van diegenen met gevorderde longkanker (82%). De test wist ook nauwkeurig onderscheid te maken tussen de vroege en gevorderde longkanker (79%).

Kijk hier hoe de test werkt: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iWNK-wUUkFY[/youtube]

“Het apparaat kan waardevol zijn in het helpen bepalen welke patiënt een verdergaande screening voor longkanker moet hebben,” zegt Dr Peled. “We hopen op een apparaat dat in staat is om u een ‘go’/’no go’-beslissing aan te leveren – er is iets mis, maak röntgenfoto’s.”

Het in Boston gevestigde bedrijf Alpha Szenszor heeft de technologie in licentie en hoopt het apparaat in de komende jaren op de markt te kunnen brengen. Ondertussen is een nieuwe, kleinere versie van het apparaat ontwikkeld dat je kan aansluiten op de USB poort van een computer.

Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de LCAOS subsidie​​ van de Europese Unie, een door de EU gefinancierd samenwerkingsverband dat tot doel heeft om een zo vroeg mogelijke opsporing van longkanker mogelijk te maken, en de Internationale Vereniging voor de Studie van Longkanker (IASLC).

Read here the full “No Camels” article.