nokia-220x165Twee jaar na het afsluiten van haar onderzoeks-en ontwikkelingsactiviteiten is de apparatenfabrikant Nokia terug in Israël. De Finse telefoonmaker heeft bekend gemaakt dat het de in Israël  ontwikkelde 3D-geolocatie-technologie van NICE-systeem heeft gekocht. Nokia is van plan om zijn nieuwe faciliteiten te gebruiken als een ontwikkelingscentrum voor automatiseringstechniek en 3D-modellen.

De NICE technologie is niet specifiek ontwikkeld voor mobiele apparaten, maar kan gemakkelijk worden toegepast op celnetwerken. De technologie wordt gebruikt op lokale of draadloze netwerken en maakt gedetailleerde 3D indoor en outdoor controlekaarten die de ingenieurs in staat stellen om problemen exact aan te wijzen. Het systeem analyseert en beheert kwesties zoals antenne en radio parameters, “buurman” kwesties – welke invloed hebben de omliggende netwerken op het netwerk – en scrambling codes.

De deal, die vorige week werd aangekondigd, brengt Nokia terug naar Israël na een afwezigheid van twee jaar. In 2012 sloot Nokia haar R&D centrum in Israël. Medewerkers van het centrum namen het centrum over en zetten een nieuw bedrijf op, genaamd Atrinet. Van een R&D-centrum met bijna 500 werknemers waren slechts 25-werknemers overgebleven.

“Nokia Networks is van plan om een competentiecentrum in Israël op te bouwen, haar toekomstige portefeuille  rond 3-D modellering te ontwikkelen, en de automatisering in haar diensten te verbeteren,” vertelt Dror Nemirovsky, hoofd van Ecosysteem Ventures bij Nokia Networks. “Dit is een volgende stap in Nokia Networks ‘streven naar innovatie…”

De 3D-geolocatie-technologie zal  Nokia helpen zich te hervestigen in de telekommarkt en bij het uitrollen van netwerken. Meer dan ooit bouwen mobiele netwerken  op kleine cel-technologie, waarbij routers worden geplaatst om voor een grotere dekking te zorgen.  De routers zijn onderdeel van een centraal netwerk, en de NICE technologie stelt Nokia in staat om problemen te lokaliseren door real-time 3D-activiteitskaarten aan te maken die laten zien welke routers niet goed werken.

“NICE is zeer verheugd met deze nieuwe overeenkomst met Nokia Networks”, zegt Yaron Tchwella, voorzitter van de NICE Security Group. “Nokia Networks is een van de leidende mobiele breedband service providers voor telecom operators wereldwijd, en met deze regeling komt onze unieke 3-D-oplossing nu breder beschikbaar.”

Read here the original article in English.