vibrant

Israëlische onderzoekers hebben een nieuw middel tegen constipatie ontwikkeld: een trillende capsule. De pil stimuleert contracties van de darm en helpt zo om je stoelgang te bevorderen.

 

Een opgeblazen gevoel en krampen zijn slechts enkele voorbeelden van symptomen die mensen met darmproblemen ondervinden, verstopping oftwel constipatie is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. In feite worden meer dan 42 miljoen Amerikanen, een zevende van de bevolking,  beïnvloed door deze symptomen van pijn en ongemak in verband met constipatie, een aandoening die wel weken en zelfs jaren kan aanhouden.

Echter, er gloort nieuws aan de horizon. Een nieuwe behandeling in de vorm van een trillende capsule kan bijdragen om chronische constipatie te verlichten, hetgeen blijkt uit een nieuwe pilot-studie van onderzoekers onder leiding van Dr. Yishai Ron van de afdeling Maag-, Darm-en Leverziekten van de Tel Aviv Universiteit.

De capsule, ontwikkeld door het bedrijf Vibrant, bevat een kleine motor en is geprogrammeerd om zes tot acht uur nadat je hem hebt ingeslikt te gaan trillen. Het trillen brengt de darmbeweging mechanisch op gang en verbetert zodoende het transport van de ontlasting door het spijsverteringskanaal. Volgens de studie bleek de trillende capsule de wekelijkse stoelgang van patiënten met chronische idiopathische constipatie (CIC) en prikkelbare darm syndroom (C-IBS) bij te verdubblen.

Ter behandeling van chronische constipatie wordt over het algemeen medicatie toegepast. Bijna 50 procent van de patiënten zijn ontevreden met de behandeling, men klaagt over bijwerkingen of bezorgheid over de veiligheid bij gebruik van de medicijnen op lange termijn, of omdat de medicatie simpelweg niet werkt. In de studie namen 26 patiënten de vibrerende capsule twee keer per week in en rapporteerden in een vragenlijst hun dagelijkse stoelgang alsmede het gebruik van laxeermiddelen. Proefpersonen meldden een toename in spontane ontlasting van twee naar vier keer per week. Ook gaven ze aan minder last te hebben van constipatiesymptomen zoals een moeilijke stoelgang en onvolledige ontlasting. De bijwerkingen van de behandeling bleken bovendien minimaal. 

“Soms veroorzaken geneesmiddelentherapieën eerder problemen dan dat ze verlichting brengen,” zegt Dr Ron. “De resultaten van deze studie wijzen op de mogelijkheid van een alternatieve behandelmethode zonder de bijwerkingen van medicijnen zoals een opgeblazen gevoel en verstoring van de elektrolytenbalans, door de natuurlijke peristaltiek na te bootsen.” Dr Ron en zijn team zijn van plan om de bevindingen van deze studie en de mogelijkheden van de capsule in een dubbel blinde studie verder te onderzoeken.

Read here the full “No Camels” article.