Israël heeft altijd al een onevenredig groot aandeel gehad in de wereldwijde media-aandacht. Dit is al lang zo op gebied van de internationale politiek, waar Israël liever een beetje minder aandacht zou hebben, maar ook op het gebied van de high tech waar de media-aandacht vaak overdreven is als het gaat om het succes van start-ups.

Voor het grootste deel van een decennium was het rendement van Israëlische onderneming teleurstellend, voor al voor degenen die overtuigd waren dat ze hadden het next big thing hadden gevonden. Nu 10 jaar nadat de laatste internetzeepbel is gebarsten is de Israëlische venture capital industrie geleidelijk aan volwassen geworden, en heeft het in het afgelopen jaar een keerpunt bereikt.

Het rendementsprofiel van Israëlische high-tech investeringen is opmerkelijk verbeterd aangezien ondernemers sterkere startups met meer ambitie bouwen met de blik op een hogere prijs en grotere kans op succes. De Israelische tech industrie mag zich dan niet in dat tempo dat beleggers en journalisten verwachten, maar de afgelopen tien jaar heeft de Israëlische high-tech zich bewezen en is verre van een vluchtige trend.

Als een fonds dat al sinds 1992 in Israël investeert en sinds 2007 ook over een eigen kantoor daar beschikt, ziet Bessemer een groot verschil met de Israëlische startup scene van vandaag en die van 10 jaar geleden.

Israëlische ondernemers zijn van begin af aan ambitieus geweest, maar de volwassenheid van het Israëlische ondernemersecosysteem geeft  opkomende bedrijven nu een betere kans om hun dromen waar te maken en darmee ook een betere kans op het aantrekken van investeerders om deze dromen waar te maken. De huidige ondernemers zijn opgegroeid in het startup ecosysteem en hebben gezien hoe collega start-ups teleurgesteld raakten door te vroeg te verkopen. Dit betekent niet alleen meer serial entrepreneurs, maar ook meer ervaring bij de eerste 50 aanwervingen die startups doen.

Deze strategie loont. Sinds  2011 zijn venture-backed M&A en IPO exits elk jaar toegenomen; Waze (Google) was de grootste venture-backed M & A deal in 13 jaar, zo ook de overname van  Intucell (Cisco) begin 2013 en de verkoop van XtremIO in 2012.

Wix, dat eind vorig jaar de technologiebeursNASDAQ op ging, was de grootste beursgang van een venture-backed Israëlische start-up ooit … en wordt nu opgevolgd door Varonis. Maar bedrijven zoals Mobileye, CyberArk, Outbrain en anderen zullen ongetwijfeld dit jaar ook hun beursgang aanmelden, als zij dit in vertrouwen niet al hebben gedaan. En ik ben er ook steeds meer van overtuigd dat wanneer je in de nabije toekomst op Google “Israëlische IPO” intikt de zoekresultaten Israëlische beursgangen (IPO’s) zullen zijn in plaats van het veelgeprezen Israëlisch Filharmonisch Orkest (vaak afgekort tot IPO).

Auteur opiniestuk: Adam Fisherpartner bij Bessemer Venture Partners, verantwoordelijk voor investeringen in Israel en Europa.

The original opinion article is from TechCrunch.