Update

EcoWavePower ltd aanwezig op de Israel Energy Utility conference
2-3 december Tel Aviv

————————————–

De initiatiefnemer David Leb van Ecowave, begon zijn carrière als  eigenaar van het surfkamp Rancho Estero in Panama. Op een dag zat David Leb naar de surfers te kijken en zag hoe zij over de rollende golven gleden. Dit bracht hem op het idee om de kracht van de golven te gebruiken voor het opwekken van energie.

Panama, waar Leb woont, levert energie aan  Midden-Amerika maar lijdt zelf aan aanbodtekort. Door deze situatie zag Leb het potentieel voor Eco Wave Power. Leb is niet de enige die met dit idee kwam. Velen hebben het al geprobeerd in de afgelopen eeuw om elektriciteit te genereren uit golven, maar dusver was er nog niemand die hierin slaagde.

De mens heeft in de tussentijd geleerd hoe men kan profiteren van de wind en zonne-energie. Maar het oogsten van golfenergie – genaamd getijdenenergie en golfenergie- blijft een niche markt. Het genereren van elektriciteit uit de zee blijft een uitdaging, mede door het onderhoud van het apparatuur dat wordt aangetast door de natuur. Daarbij komt kijken dat de stations vaak 5 km uit de kust liggen. Kortom dit soort energie te wekken is kostbaar en vraagt veel onderhoud.

2EcoWP

1

“Elektriciteit wekken uit golven is een goedkope en betrouwbare oplossing en kan zorgen voor grote hoeveelheden energie”, zegt Inna Braverman, mede-oprichter van EcoWave. Als je het vergelijkt met zonne-energie is getijdenenergie goedkoper. Dit omdat zonne-energie alleen geoogst kan worden gedurende de dag. Energie wekken via getijdenenergie kan 24 uur per dag.

De World Energy Council geeft aan dat een dergelijk project een potentiële energiemarkt $1 biljoen oplevert. Alhoewel, tot nu toe hebben geen van de voorgaande getijdenenergie bedrijven zich op de commerciële markt kunnen vestigen. Dit omdat er te veel kosten verbonden zitten aan het project.

Het probleem om golfenergie te oogsten ligt bij het feit dat er aan de kust alleen kleinere golven aankomen. Om meer energie te kunnen wekken moet een systeem dus verder uit de kust worden geplaatst en heeft het hogere onderhoudskosten. Om dit obstakel te overkomen heeft EcoWave een systeem ontwikkeld en denkt de code te hebben gekraakt. Hiervoor maakt EcoWave gebruik van een apparaat dat veel weg heeft van een piano (zie foto 1). Ecowave heeft 8 verschillende boeien ontwikkeld die geschikt zijn voor een uiteenlopende maritieme omgeving. De boeien deinen mee op de golven en stuwen de turbine. De druk die ontstaat door de golven is sterk genoeg om de hydro-motor te starten en zorgt dat de generator wordt gestart om elektriciteit te wekken. Hoe meer golven er zijn des te meer elektriciteit er wordt geproduceerd.

Read the article in English here