bigstock-Well-known-World-Brand-Logotyp-65494294-900x497

De Israëlische high-tech scene is beroemd om haar kleine startende bedrijven die het wereldwijde nieuws halen zoals Waze met de overname door Google in 2013 voor $1,3 miljard en onlangs nog het Israelische Mobileye, dat vorige maand door een investeringsronde $ 890 miljoen in waarde steeg naar $ 5.31 miljard. Maar hoe zit het met de 264 grote multinationale ondernemingen ( MNO’s ) die hun weg naar Israël hebben gevonden om haar onderzoeks en ontwikkelingscapaciteiten? Hoe varen bedrijven als IBM, General Motors, Qualcomm, Deutsche Telekom en Google in de Israëlische economie en in hoeverre dragen zij bij aan het succes van de Innovation Nation?

Op de DLD Conferentie in Tel Aviv eerder deze maand, spraken zich managers van de vijf boven genoemde multinationals uit over de actuele situatie en de toekomst van multinationals in Israël, of, zoals velen op de conferentie het ook benoemden, “Silicon Valley: Deel II”. In feite is Israël de eerste plaats buiten de Verenigde Staten waar Fortune 500 bedrijven als IBM en Apple R&D-centra openden en in de afgelopen tien jaar meer dan $30 miljard aan de Israëlische economie hebben bijgedragen. Bijna unaniem waren het de leden van het panel erover eens dat het geloof in deze complexe en disruption-driven bedrijven in Israël vooral te danken is aan het onmiskenbare technische talent. De CEO van Google Israel Meir Brand wist het als volgt onder woorden te brengen, ” Israël heeft echt super technisch talent , dat is deels te danken aan de sterke academische instellingen en de ondernemende en creatieve geest die hier heerst.

De panelleden waren het ook eens over een aantal andere redenen voor de grote aanwezigheid van multinationals in Israel. Een daarvan is het ondernemers vriendelijke ecosysteem, op de tweede plaats na Silicon Valley, dat venture capital, angels en de startup gemeenschap bevordert. Een andere reden is volgens Arik Mimran, CEO van Qualcomm Israël de “can-do houding” van Israëliërs die door de VP’s van de multinationals als straight-forward worden ervaren, harde werkers die eigenlijk heel gedreven en productief zijn.

Het lijkt erop dat ondanks het internationale succes, exits en beursintroducties, Israëlische bedrijven die over het potentieel beschikken om multinational te worden over het algemeen voor de glitter en glamour van de VS en Europa kiezen. Of een sterke Israëlische multinational voorlopig nog een verre fantasie is of al een mogelijke realiteit moet nog blijken, ondertussen klaagt uiteraard niemand over de economische bijdrage van machtige multinationals in Israël.

The full article can be read on NoCamels.com.