De Israëlische start-up community heeft in de afgelopen decennia veel aandacht en erkenning ervaren door ondernemingen die actief zijn op het gebied van communicatie, software, internet en sociale media. Waze en Trusteer (gekocht door IBM) – cyber security software – zijn maar enkele voorbeelden hiervoor.

Nog minder in de publieke aandacht maar wel degelijk actief en een sterke groei vertoonend is de sector medische hulpmiddelen.

Volgens een studie uit  2012 van het Ministerie van Economische Zaken van Israël is het land de thuisbasis voor 656 medische apparatuur bedrijven. Hiervan waren 35 beursgenoteerd en 18 in handen van buitenlandse bedrijven. De wereldwijde markt voor medische hulpmiddelen werd in 2011 geschat op $322 miljard. De Israëlische markt stond voor $1.8 miljard, ondanks haar relatief kleine marktaandeel is Israël leidend op het gebied van het aantal octrooien (medische hulpmiddelen)  per hoofd van de bevolking. Wereldwijd staat het op de vierde plaats. Maar weinig spelers uit de medische industrie zouden Israël niet als een belangrijke bron van nieuwe technologie beschouwen.

Er zijn een aantal aspecten waarin medische technologie zich onderscheidt van cellulaire of computertechnologie. Het zijn over het algemeen tastbare produckten zoals het het Israelische PillCam, een start -up op het gebied van capsule endoscopie of ReWalk, een loopassistentiesysteem voor mensen met dwarslaesie. Ook kopen grote internationale bedrijven doorgaans geen medische start-up partijen op. En de medische industrie is nog jong; vijftien jaar geleden was er nog maar weinig activiteit op het gebied van medische hulpmiddelen. Tijdens de eerste Biomed Conferentie – een jaarlijkse bijeenkomst waar dergelijke technologieën gepresenteerd worden – waren maar een paar mensen in een kleine ruimte. Vandaag de dag beslaat deze conferentie een compleet beurs- en congresscetnrum met duizenden bezoekers en deelnemers van over de hele wereld.

De sector heeft het voordeel dat het kan opereren met een relatief klein budget. Bedrijven in Israël doen aan lean bedrijfsvoering, gesteund voor een deel door het start-up-ecosysteem van het land: Clusters van soortgelijke bedrijven kunnen middelen delen waardoor huisvesting- en infrastructuurkosten lager zijn. Ook een bijzondere eigenschap van de medische industrie in Israel is het feit dat het veelal kleine bedrijven zijn. Ongeveer 56 % van alle medische partijen heeft slechts tussen de een en vijf medewerkers. Slechts 3 % heeft meer dan 100 werknemers.

Maar waarom halen deze bedrijven dan niet de krantenkoppen zoals menig Israëlisch Internet start-ups dat is gelukt? Waarschijnlijk omdat entreprenneurs uit de medische technologie sector over het algemeen niet geïnteresseerd zijn om snel rijk te worden, zij weten dat het langer zal duren eer hun inspanningen vruchten afwerpen.

Ook zijn medische producten minder globaal als IT. Denk aan de Intel-chip, of aan mogelijke software voor Google (Waze), dit zijn ontwikkelingen die makkelijk over de hele wereld kunnen worden opgepakt. Medische technologie daarentegen is afhankelijk van het land waar het op de markt wordt gebracht. Niet ieder produkt is geschikt voor elke markt. Als je kijkt naar de statistieken van vijf jaar geleden was nog maar net een kwart van de bedrijven in staat om inkomsten te genereren. Vandaag verkopen ongeveer 40% reeds een product. De sterke kant van Israëlische start-ups was het ontwikkelen niet de marketing.

Bedrijven die zich zichzelf commercieel moeten bewijzen zijn goed voor de industrie, want door commercieel te overleven leer je ook succesvol te zijn in andere markten. Fabrikanten van medische apparatuur hebben ook nog een andere voorsprong, namelijk dat zij sneller rendabel zijn; op bepaalde gebieden kunnen medische apparaten al binnen twee of drie jaar op de markt komen.

Wat maakt Israël dan tot leider van medische innovatie? Experts zeggen dat het de mix van mensen en cultuur is. In elite technologie eenheden van het leger leren jonge soldaten als team te werken en samen problemen op te lossen. En de medische industrie gaat over het aanwijzen van problemen die moeten worden opgelost. Menig immigrant uit de voormalige Sovjet-Unie komt uit belangrijke wetenschappelijke sectoren en heeft zijn/haar ervaring aan deze mix toegevoegd. Top academia alsmede een actieve defensie-industrie die continu cutting-edge technologieën aanlevert zijn ook belangrijke factoren voor deze succesvolle marktontwikkeling. Daarnaast speelt ook de overheid een grote rol door de R&D actief te ondersteunen.

De volgende medische ontwikkelingen uit Israel kunt 12-15 november a.s. u op de internationale beurs Medica in Dusseldorf zien.

orthopedische oplossingen en toepassingen

revalidatie

ouderenzorg

domotica

minimaal-invasieve technieken