Steeds meer field service leiders nemen de draagbare technologie zoals de slimme bril onder de loep – en om een goede reden. Deze mobiele apparaten hebben namelijk praktische toepassingen in het veldwerk, van handsfree oplossen van problemen tot en met het samenwerken met andere technici. Gartner schat dat in 2017 de slimme bril de field service-industrie zo’n $1 miljard per jaar gaat besparen.

Zowel leidinggevenden als tech experts zijn enthousiast, maar de meesten weten nog niet hoe zij deze wearables het beste kunnen gebruiken. Uit een recent rapport van Aberdeen over mobiliteitsdiensten bleek dat 20 procent van de service-organisaties geïnteresseerd zijn om in het komende jaar gebruik te gaan maken van draagbare technologie, maar dat slechts 6 procent dat op dit moment al doen. 

Voor degenen die nog geen besluit hebben genomen kan het Israëlische waterbedrijf Mekorot als voorbeeld dienen. Mekorot gaat een groot aantal van haar veldwerkers de slimme bril Epson Moverio BT-200 geven. Om beter assistentie te verlenen en toezicht te kunnen houden gaat Mekorot tevens als eerste bedrijf daarbij de FieldBit app gebruiken. Monteurs gaan deze slimme bril dragen wanneer zij onderhoud en onder begeleiding specifieke reparaties doorvoeren aan de hoogspanningselektriciteitsinstallaties van Mekorot.

epson_moverio_bt-200

Het handigst is zo’n slimme bril natuurlijk in situaties wanneer je een bepaalde taak in het veld dient uit te voeren zodat je beide handen vrij hebt om de reparatie te doen. “Dat is ook het idee achter de beslissing van Mekorot om met de FieldBit app te gaan werken,” vertelt FieldBit CEO Evyatar Meron. “Veldwerkers zijn op deze manier in staat  om complexe en risicovolle taken uitvoeren- in dit geval, het repareren en onderhouden van elektrische hoogspanningscircuits in de waterverwerkingsinstallaties van Mekorot in heel Israël. Normaal gesproken voert een monteur taken uit op basis van geheugen, in veel gevallen ook middels een tablet of laptop, waarbij hij beide handen nodig heeft om het werk uit te voeren. Bovendien is het ook vaak zo dat een werknemer zich niet altijd alle stappen exact kan herinneren.”

Terwijl de Epson Moverio alles kan wat Google Glasses ook kan heeft Epson de Moverio nog uitegerust met de augmented reality app FieldBit. Daarmee ontvangt de veldwerker assistentie en reparatie-inforatie rechtstreeks op de bril. Met andere woorden een handleiding van hoe de reapratie uit te voeren isverschijnt op het scherm van de bril terwijl de monteur naar het beschadigde onderdeel kijkt.

Volgens Evyatar Meron van FieldBit is het slechts een kwestie van tijd voordat dit soort apps populair worden: “De field service markt is minstens $15 miljard  waard en hij blijft groeien, dusver is deze markt niet dusdanig erkend door programmeurs. Met behulp van de bril zoals die van Moverio zullen reparatie en onderhoud alsmede veldwerk veel makkelijker en zuiniger worden. We zijn bezig vergelijkbare apps te ontwikkelen voor andere bedrijven, en zodra bekend wordt wat wij voor Mekorot en Epson hebben gedaan, zullen wij in de komende maanden ongetwijfeld veel potentiële nieuwe klanten gaan spreken.”

  
Read the full article in English in the Times of Israel.