Met de opening van het One World Trade Center op de plek waar ooit de Twin Towers hebben gestaan worden we herinnerd aan de voortdurende bedreiging die het wereldwijde terrorisme vormt voor onze vrijheid en onze manier van leven. Europa heeft de afgelopen tijd veel van haar eigen burgers lid zien worden van radicale groepen zoals ISIS  en weet maar al te goed hoe bedreigend het terrorisme is voor de hele wereld.

Aangezien deze bedreigingen blijven aanhouden, neemt ook de vraag naar binnenlandse veiligheidsoplossingen toe.

HLS1

Israël heeft al tientallen jaren te maken met de dreiging van terrorisme en is uit noodzaak gaan uitblinken in binnenlandse veiligheid. Geen enkel ander land heeft een hoger percentage aan voormalig legerpersoneel, politie en/of veiligheidsdiensten met praktijkervaring in het bestrijden van terrorisme. Samen met haar reputatie als “Startup Natie” is het geen wonder dat landen vanuit de hele wereld zich tot Israël richten voor oplossingen voor interne veiligheidsproblemen.

HLS2014

Veel Israëlische bedrijven met in de praktijk bewezen technologieën en systemen zullen aanwezig zijn op de aankomende conferentie HLS 2014 in Tel Aviv. De aanwezige bedrijven hebben zich toegelegd op diverse specialiteiten, waaronder voorbereidheid op noodsitauties en het beheer daarvan, cyber-beveiliging, intelligentie en contra-terreur, het beschermen van kritieke infrastructuur, smart cities en nog veel meer.

De recente multi-miljard dollar deal tussen Brazilië en het Israëlische beveiligingsbedrijf ISDS, dat de Olympische Spelen van 2016 gaat beveiligen, is niet de eerste keer dat Rio de Janeiro Israël om hulp heeft gevraag op dit gebied. Voor het WK 2014 huurde Brazilië ook Israëlische bedrijven in om technologie en ervaring te leveren voor de beveiliging van ‘s werelds grootste sportevenement.

Een bedrijf met cutting-edge technologie dat op de HLS 2014 zal zijn is Terrogence. Terrogence is opgezet door voormalige geheime agenten die toezicht houden op het Deep Web en op websites van radicalen op zoek gaan naar aanwijzingen voor terroristische aanslagen om deze te stoppen voordat ze gebeuren. Het bedrijf dat onder andere de Israelische Mossad als klant heeft en een groot aantal buitenlandse regeringen wist verborgen informatie bloot te leggen zoals tips hoe je het beste explosieven  het terrein op kunt smokkelen. Op deze manier konden personen, goederen en middelen beter beschermt worden.

Een ander bedrijf op HLS dat de oorlog tegen het terrorisme op een minder clandestiene manier bestrijdt is Rafael Advanced Defense Systems, bouwer van de Iron Dome, het anti-ballistische raketsysteem dat reeds miljoenen Israëliërs beschermd heeft tegen raketaanvallen uit de Gazastrook. Het is wereldwijd het enige systeem in zijn soort en haar bewezen slagingspercentage heeft de aandacht getrokken van autoriteiten en militairen vanuit de hele wereld.

Veel oplossingen die oorspronkelijk zijn ontworpen voor militair gebruik zijn in Israël ook effectief aangepast voor civiel gebruik, zoals hekwerk en inbraakalarm systemen. De Amerikaanse regering heeft heeft een aantal Israëlische surveillance technologieën gebruikt om de ruim 9000-km-lange grens met Canada en Mexico te beveiligen.

HLS2

In een tijd waar de beveiliging van een luchthaven steeds complexer en gevoeliger wordt, implementeren veel luchthavens wereldwijd Israëlische technologie om weerbaar te blijven tegen groeiende gevaren. Herkenningsprogramma’s voor crimineel gedrag is slechts een voorbeeld van Israëlische innovaties dat traditionele veiligheidsapparaten vervangt in grote luchthavens zoals het Londense Heathrow en JFK New York. Bekende bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren en het Louvre in Parijs worden ook beveiligd met behulp van Israëlische technologie.

Magna BSP, een ander baanbrekend Israëlisch bedrijf op HLS, heeft een perimeterbescherming ontwikkeld dat objecten detecteert die er niet horen te zijn. Dit geavanceerde surveillancesysteem dat door rook kan “kijken” en mens en dier van elkaar kan onderscheiden is toegepast in de Japanse Fukushima kerncentrale om te waken voor radioactieve diefstal bij terroristische aanslagen. Voor wie het zich afvraagt, het surveillancesysteem van Magna BSP bleef  gedurende de nucleaire ramp die de Fukushima fabriek trof intact.

Stemrad zal haar nieuwste product -een gordel die beveiliging biedt bij gammastraling- voorstellen. Deze gordel is ontwikkeld voor brandweer- en ambulancepersoneel, politie en militairen om deze first- responders in gevaarlijke omgevingen veilig te houden.

Boven omschreven technologieen zijn slechts een kleine selectie producten en diensten die zijn ontworpen om de toenemende uitdagingen in de binnenlandse veiligheid het hoofd te bieden. In een wereld die steeds gevaarlijker blijkt te worden, moet de terreurbestrijding minstens één stap voor blijven. De conferentie HLS 2014 is gelegenheid bij uitstek voor iedereen die betrokken is in en rondom de binnenlandse veiligheidsindustrie om kennis en ervaring te delen en innovatie uit te wisselen die Israël heeft opgedaan in het veilig houden van haar burgers voor de veiligheid van de algehele wereldbevolking.