De wereldwijde medische industrie revolutioneert de manier waarop wij zorg dragen en genezen: van bionische ogen tot robotachtige ledematen en smartphone apps die onze vitale functies meten tot en met een helm die ons hoofd kan genezen met elektro- magnetische impulsen: medische hulpmiddelen zijn in staat ons steeds meer en langer gezond houden en ons beter behandelen wanneer we ziek zijn.

Israël heeft internationaal bekendheid verworven als de ” Startup Nation” om haar hi-tech expertise, het grootste aantal startups, haar hoge R&D-uitgaven en het hoogste aantal VC investeringen per capita ter wereld.

Maar de Startup Natie staat niet alleen voor spraakmakende exits en leuke apps. De ondernemende creativiteit en technische know-how heeft van Israël ook een wereldleider gemaakt in de life sciences industrie – met medische hulpmiddelen als haar grootste sector. Er bestaan in Israël honderden medische apparatenfabrikanten, die ongeveer 60% van de totale life sciences industrie uitmaken. In feite staat dit kleine land wereldwijd op de eerste plaats met medische apparatenpatenten per hoofd van de bevolking.

 

Bezoekers van de MEDICA 2014 konden de medische innovatiegeest proeven op het Israël Paviljoen in Düsseldorf afgelopen week: 46 Israëlische bedrijven hebben baanbrekende medische hulpmiddelen ten tentoongesteld variërend van therapieën voor monitoring, robotica, diagnostiek, beeldvorming, telemedicine. De wereldwijde belangstelling voor de oplossingen uit de ‘start-up natie’ blijkt uit de ruim 1.100 afspraken die in 4 dagen plaats hadden tussen de Israelische exposanten en buitenlandse bezoekers.

Neem, bijvoorbeeld, IceCure, een ingenieuze medisch uitvinding voor het vernietigen van tumorcellen door bevriezing. Deze minimaal invasieve, niet-operatiekamer behandeling voor symptomatische borsttumoren verandert de tumor in een bal van ijs waardoor het lichaam de dode cellen in de loop van de tijd kan verwerken.

BioGaming, een van de andere nieuwe deelnemers aan het Israel Paviljoen op Medica, is een videospel dat tevens fungeert als persoonlijke fysiotherapeut. De geavanceerde detectie en analyse tools van BioGaming maakt het mogelijk om thuis therapieoefeningen te doen onder real time online toezicht. En met Cnoga kun je in plaats van naalden je eigen bloedonderzoek doen met behulp van een standaard kleurencamera, de resultaten mail je vervolgens naar je huisarts.

De beelden van de opmerkelijke finish van Claire Lomas tijdens de Londonse marathon in 2012 staan wellicht nog op uw netvlies. Claire droeg het ReWalk robotpak van Argo Medical Technologies. ReWalk, een draagbare exoskelet, laat mensen met een handicap of  dwarslaesie weer lopen. ReWalk is in juni 2014 door het Amerikaanse FDA goedgekeurd.

Given Imaging weer een andere Israelische partij is een goed voorbeeld voor de sterke beeldvormingssector in Israël. Het bedrijf dat eerder dit jaar voor $860 million is overgenomen door het Ierse Covidien staat bekend om haar PillCam, de micro-camera in pilvorm. De uitvinding van Given Imaging heeft aan beide uiteinden een camera, en verschuift in ongeveer acht uur door het binnenste van je lichaam. Ondertussen worden beelden opgenomen en verstuurd naar een apparaat dat de patiënt bij zich draagt, waarna een arts ze vervolgens kan bekijken. De videocapsule endoscopie is geschikt voor de diagnose van gastro-intestinale aandoeningen zoals ontstekingen, vaatafwijkingen, poliepen of gezwellen. De oprichter van Given Imaging is een voormalig ingenieur uit het militair die raket geleidingstechnologie heeft gecombineerd met medisch know-how om deze niet-invasieve wegwerpcamera te creëren.

Hoe valt het succes van Israël te verklaren? Het is niet alleen het omzetten van militaire technologie naar civiel gebruik. De medische industrie is in wezen een interdisciplinaire sector die de geneeskunde combineert met state-of-the-art technologie. Daar komt ook nog eens bij dat er in Israël een grote deskundigheid bestaat op verschillende gebieden  zoals elektronica, geneeskunde, beeldvorming en software.

Wanneer je hieraan ook nog de “secret sauce” toevoegt die van Israël de startup krachtpatser heeft gemaakt- namelijk het feit dat het falen en nemen van risico’s in ondernemerschap maatschappelijk geaccepteerd is alsmede de befaamde gotspe (“chutspa’) –extreme zelfvertrouwen soms ook wel bijna schamteloze vermetelheid- dan krijg je het typische Israelische kenmerk. Maar ook de innovatieve publiek-private partnerschappen leveren hun steentje bij aan de Israelische life sciences sector. De betrokkenheid van de overheid in de pre- seed en seed stadia van life science start-ups is vooralsnog de meest belangrijke factor, aangezien venture capital fondsen en andere investeerders het meestal te riskant vinden om in zo’n vroeg stadium te investeren.

Naast het inzetten van haar 41 trade centers voor het promoten van Israelische ontwikkelingen heeft het Ministerie van Economische Zaken in Israël tevens met succes internationale R & D samenwerking aangemoedigd op het gebied van medische hulpmiddelen. Een uitstekend voorbeeld hiervoor is de DRT & RTR real-time radiografie tussen een Israelische en  Koreaanse partij.