Deze maand is Israël lid geworden van een cleantech bond van 41 landen die onder meer het betalen van belastingen over milieuvriendelijke producten willen vrijstellen. Eerder dit jaar was Israël al uitgeroepen tot ‘werelds top innovator op het gebied van schone technologieën door de Global Cleantech 100 Index. Dit lijkt allemaal volkomen logisch voor een land waar water een schaarste, een zon en vindingrijkheid in overvloed voorhanden zijn.

Veel Israëlische bedrijven met in de praktijk bewezen technologieën en systemen zullen zich presenteren op de aankomende Israel Energy Week, een reeks conferenties in Tel Aviv en Eilat over onder andere slimme energie, alternatieve brandstoffen, smart grids en cyberveiligheid voor kritieke informatie- infrastructuur.

Verschillende grote Israëlische duurzame energiebedrijven hebben Israël wereldwijde erkenning op dit gebied gebracht. Neem bijvoorbeeld Ormat, ‘s werelds grootste geothermische energieproducent , met fabrieken in landen over de hele wereld, waaronder China, Japan en Myanmar; Brightsource, wiens fabriek in Californië de grootste zonne-energiecentrale in de wereld is en SolarEdge, marktleider voor gedistribueerde zonne-energie-optimalisatie met een omzet van $100 miljoen per jaar, hebben beide hun technologische wortels in Israël.

Maar veel van innovaties uit Israël zijn afkomstig van startups wiens innovatieve energie Israël gemaakt heeft tot één van ‘s werelds toonaangevende hi-tech hubs genaamd de ‘Startup Nation’, de inmiddels beroemde bijnaam van Israël.

Een vooraanstaande Israëlische startup die een naam op het gebied van duurzame energie heeft weten te maken is Emefcy. Emefcy heeft een systeem ontwikkeld, dat rechtstreeks uit een sci-fi boek lijkt te komen: namelijk een systeem dat bacteriën uit de riolering gebruikt om groene energie uit afvalwater op te wekken. Terwijl de meeste afvalwaterzuiveringsinstallaties ronisch genoeg energie vreten maakt de innovatie van Emefcy door gebruik van zonne-energie nauwelijks een CO2-voetafdruk achterlaat, mede een van de reden waarom het bedrijf de financiële steun kreeg van Energy Technology Ventures, de joint venture capital arm van GE, ConocoPhillips en NRG Energy.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat deze technologie is ontwikkeld in een land waar elke druppel water telt. In feite hergebruikt Israël meer dan 95% van zijn afvalwater, veruit het hoogste percentage in de wereld. Israël is immers een land dat vanuit het oogpunt van nationale veiligheid gedwongen was om wateronafhankelijk te worden. De wankele relatie met de omringende landen in de regio hebben ongetwijfeld iets te maken met het veiligstellen van deze onafhankelijkheid. Het dorre gedeelte van het land dat wel het grootste deel van Israel uitmaakt is uitgegroeid tot een speeltuin voor wetenschappers, ecologen en cleantech ondernemers en heeft geleid tot eindeloze avontuurlijke ondernemingen. De Negev Arava regio bijvoorbeeld beschikt over niet minder dan 18 viskwekerijen waardoor Israël ‘s-wereld top 6 exporteur van siervissen is. Daaraast staat het kleine land in het middenoosten ook bekend om haar druppelsysteem voor de landbouw en de ontwikkeling van ‘s-werelds meest geavanceerde ontziltingstechnieken.

Maar zelfs al blijft de Middellandse zout blijkt het Zeegebied alsnog nuttig, zolang je maar ‘out-of-the-box-‘ denkt. De Israëlische startup EcoWave is van mening dat het benutten van de kracht van de oceaan de volgende golf in de duurzame energie zal zijn. Zo heeft Ecowave een technologie ontwikkeld om energie te winnen uit zeegolven en die om te zetten in elektriciteit.

Ondertussen is het opwekken van elektriciteit uit zonne-energie bijna even goedkoop geworden als elektriciteit uit “vuile” brandstoffen, maar dusver heeft nog niemand het nummer een probleem van de vervuiling op zonnepanelen aangepakt. Het rendement van de panelen door vervuiling met fijnstof en andere stof kan namelijk wel met wel 35% dalen. De Israëlische startup Ecoppia heeft daarvoor nu een robot ontwikkelt. De robot verhoogt niet alleen aanzienlijk de output van een zonnepaneel, maar spaart water en intensieve manuren die nodig zijn voor het reinigen. Ketura Zon zonnepark in de Israël Negev woestijn, eigendom van Siemens AG en zonne-energie pionier Arava Power, is nu de eerste zelfreinigende zonne-energie productieinstallatie.