De Israëlische BetaO2 heeft een implanteerbare kunstmatige alvleesklier ontwikkeld voor patiënten met diabetes type 1 (DT1). Het wordt momenteel bij DT1 patienten getest die deelnemen aan klinische test-projecten. DT1 is een auto-immuunziekte – ook wel bekend als insuline – waarbij het immuunsysteem de insuline-producerende eilandcellen van pancreas vernietigt. BetaO2 kan hiervoor een oplossing aanbieden.

DT1 patiënten (waarvan er alleen al drie miljoen patiënten in de Verenigde Staten zijn) moeten hun glucose dagelijks controleren en insuline toepassen. Dit allemaal omdat de 2 gram eicellen, die normaal de essentiële taak hebben om het suiker en zetmeel in energie om te zetten, niet werken.

Dan Gelvan, voorzitter van raad van bestuur, geeft aan in het gesprek met ISRAEL21c dat het geavanceerde implanteerbare systeem een ‘science-fiction-come-true’ is voor patiënten.

“Stel je voor dat mensen met diabetes type 1 zich niet langer zorgen hoeven te maken over insuline-injecties of glucosespiegels mededoor BETAO2. Zo kunnen ze eten wat ze willen,  bewegen zoals zij dat willen niet hun hele leven bij elke stap die zij nemen stil te staan” aldus de voorzitter.

You can read the full article on Israel21C.