agritech15

Agritech 2015 is weer op komst, na Agritech 2013 is het dit jaar weer tijd  voor de revolutionaire Israëlische agrarische beurs die te bezoeken is op 28-30 april, 2015 in Israël.

Tijdens deze beurs zullen de nieuwe trends betreft water, zaden, bloemen, oogsten, vee, wetenschappelijk onderzoek, productie, glastuinbow, infrastructuur  en transport worden besproken.

Vanuit de ambassade worden geïnteresseerde ondersteunt om in contact te komen met bedrijven op de beurs, en tevens wordt er een Nederlandse missie georganiseerd via Het Post-Harvest Network en zal er vanuit de Nederlandse Ambassade een side-evenement en een B2B matchmaking sloth gefaciliteerd worden.

Final program dutch mission

Altijd nieuwsgierig geweest hoe je in het klimaat van Israël toch een bloeiende agrarische sector kan voortzetten, zie hier een kleine preview over de geschiedenis en de basis van haar innovatieve kennis.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oxxYmn3HpDU[/youtube]

Wat moeten we weten over de agrarische sector in Israel?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AlUfCpuGl8k[/youtube]

Aquaculture

De aquacultuur in Israël begon zo’n 70 jaar geleden met een focus op binnenlandse aquacultuur. De zoetwatervissoorten tilapia, karper en harder – waren de voornaamste vissoorten die werden gekweekt en vormen 95% van de totale productie.

Israël is het meest noordelijke land ter wereld waar tilapia wordt gekweekt in open systemen. Door het feit dat Israël tilapia produceert in open systemen in de koude winter, heeft Israel innovatieve technologie ontwikkeld om de systemen toch te verwarmen naast de lage winterzon en de lage temperaturen. Naast de eetbare zoetwatervissoorten produceert Israël ook diverse koud water en tropische siervissen. Deze markt heeft zich ontwikkeld in de laatste twee decennia, en vindt voornamelijk plaats aan de mediterraanse kust.

Een voorbeeld van een project binnen de aquacultuur is het project dat is gestart door Israël en Duitsland. Beiden investeren 1.3 miljoen euro  in een visproject. Het initiatief is gestart om de gemeenschap die wonend is rondom het Victoria meer minder afhankelijk te laten zijn van het meer en tegelijkertijd hun visvoorraad te vergroten.

Het project is gelanceerd in juli 2014 en zal lopen tot december 2016. Het project is getekend door de Israëlische ambassadeur Gil Haskel in Kenia, de Duitse ambassadeur in Kenia Andreas Peschke, en de Keniaanse minister van infrastructuur en milieu, Japhet Ntiba.

Het wordt verwacht dat het project meer werkgelegenheid zal genereren, de armoede zal doen verminderen en  zorgt voor meer voedselzekerheid.

Dairy farming

In 2010 nam de zuivel en vee productie 14.5% van Israël haar totale agrarische sector in beslag. De zuivelproductie neemt daarvan 10% en de vee productie 4,5% in beslag.

Met de 10% voorziet Israël haar bevolking van 80% van haar eigen zuivel benodigdheden, waarbij wordt gezegd dat er over een aantal jaar ook zuivel geëxporteerd kan worden.  De productie wordt momenteel gereguleerd via een quotabeleid en ondergaat structurele veranderingen met een focus op een duurzaam milieu.

De zuivelconsumptie van Israël komt neer op 180  liter per persoon per jaar. Deze berekeningen zijn gepubliceerd door het Israëlische zuivel bestuur en geeft tevens weer in haar rapport dat de gemiddelde melkproductie per koe sinds 1950 2,5 keer is verdubbeld. Het vet en proteïne percentage is verbetert tot een gemiddelde van 3.66% vet en 3.24% proteïne per liter melk.

Een organisatie in Israël dat veel onderzoek doet naar de zuivelindustrie is het Volcani Instituut, wat wordt gefundeerd door de regering. Zij doen veelal onderzoek naar de agrarische sector inclusief zuivel. In een artikel op Israel21c wordt een goed beeld weergeven van de Israelische zuivelsector en haar hightech machines.

Pesticide & Fertalization

Israël is een van de grootste kaliumchloride en kaliumnitraat producenten ter wereld. Dit komt door de zuidelijke regio van Israël, en in het bijzonder het Dode Zee-gebied, dat rijk is aan mineralen die kalium, fosfor en magnesium leveren. Een deel van de mineralen wordt geëxporteerd als grondstof voor producenten van meststoffen in de hele wereld, en een deel ervan wordt verwerkt in Israël als kant-en-klare meststoffen voor de binnenlandse en internationale landbouw.

Greenhouses

In de afgelopen jarem heeft de glastuinbouwsector in Israël een sterke groei doorgemaakt en voornamelijk binnen de productie van gewassen in kassen. Bananen, decoratieve bladeren, groentes en meer worden hier geteeld. Er worden veel verschillende technologieën gebruikt om de kwaliteit van de gewassen zo hoog mogelijk te houden binnen het kassysteem. Tegelijkertijd is het van groot belang dat de kassen energiezuinig en waterbesparend zijn, waarop de Israëlische industrie heeft gereageerd met innovatieve oplossingen (denk aan Netafim).

Israëlische boeren groeien zo’n 85 tot 100 ton per hectare in een kas aan paprika per seizoen waarvan 90% is bestemt is voor export. De tomatensector doet zeker niet onder met haar productie van 400 ton per hectare.

Daarnaast zijn kassen gemaakt van plastic bezig met een opmars voor het houden van vee, gevogelte en vis. De tropische viskassen zijn de meest innovatieve kassen die momenteel worden gebruikt en de meest up-to-date klimaat controlerende robots integreren om de productie optimaal te laten verlopen.

Israel & Water

Voor Israël, dat voor twee derde uit woestijn bestaat, zijn waterbesparende technologieën van cruciaal belang zeker kijkend naar de agrarische sector. Door deze innovatieve benaderingen om de agrarische sector verder te ontwikkelen gedurende de jaren heeft de International Water Association Israël erkent als een van de meest vooroplopende landen met betrekking tot innovatieve methoden voor het behoud en recyclen van haar water. Een voorbeeld hiervan is de eerder genoemde gerenommeerde druppelirrigatie van Netafim.

Tevens staat Israel erom bekend dat zij ondertussen 92 procent van het water behandelen waarvan 75% wordt gebruikt voor de agrarische sector. Een grote invloed binnen het water recycle proces is de ontzilting techniek. Israel is momenteel bezig met het bouwen van de grootste ontziltingsinstallatie in Ashkelon waar zij zeewater via een omgekeerde osmose (SWRO) omzetten in brak water.

Wilt u graag meer weten over de agrarische sector, of wat Agritech u kan bieden? Lees hier een uitgebreid rapport over de agrarische sector in Israël of mailt u met de desbetreffende B2B project manager, Anne-li.Steutel@israeltrade.gov.il.