Met bijna 130 miljoen boeken in omloop zijn boekenwinkels overspoeld met massa’s aan keuze én uitgevers zijn  steeds meer selectief over welk literaire werk het licht van de dag krijgen te zien. Ondanks de stijging van de elektronische boeken, lijken de kansen voor nieuwe schrijvers voor het publiceren van hun boek nog kleiner dan het winnen van de loterij.

Omwille van deze schrijvers en de lezer, zijn Mel Rosenberg en Ran Shternin met OurBoox gekomen: een platform dat het publicatie proces voor het uitgeven van boeken democratiseerd zodat alleen de boeken die we echt willen lezen (online) de boekenplanken vullen.
OurBoox geeft aan s’werelds meest “eenvoudige” platform te bieden voor het creëren en delen van boeken en is ontwikkeld om een ​​stem aan de duizenden schrijvers en illustratoren te geven voor diegene die worsteld met hun werk dat niet gepubliceerd wordt of voor degenen die meestal niet eens de moed hebben om het proberen.

OurBoox oprichter Mel Rosenberg:

Ongeveer 10 jaar geleden kwam Mel Rosenberg, een voormalig wetenschapper en auteur van kinderboeken met het idee om online boeken gratis beschikbaar te maken. Een worstelende schrijver als Mel, erkende de moeilijkheden die veel schrijvers onder ogen te zien kregen en hoopte een oplossing te vinden die zou voldoen aan de behoeften van iedereen.

Dat is de reden waarop hij besloot om het platform te openen voor een groter publiek door middel van ‘OurBoox’ .

OurBoox is een volledig gratis service en geschreven in open source, wat betekent dat Google en andere zoekmachines ieder woord dat wordt gepubliceerd op de site kan lezen
.
Vergelijkbare sites zoals e-book marktleider Amazon, blokkeren de mogelijkheid om literaire inhoud te zoeken op hun website maar omdat OurBoox een open code websiteis kunnen auteurs die op de site te publiceren meer boeken blootstellen aan potentiële lezers, via zoekopdrachten op internet. OurBoox heeft wat Mel noemt een “grote zoektocht-capaciteit,” en biedt volledig gratis online boeken aan haar gebruikers, die zich op elk gewenst moment kunnen aanmelden zoveel boeken lezen als ze verlangen.

En zo creeer je een YouTube voor de literatuur! Op dezelfde manier als bij YouTube waar je een filmpje kunt uploaden, OurBoox geeft een stem aan iedereen die schrijft en dat wil laten zien, vertelt Mel Rosenberg. Net als met YouTube, is kwaliteitscontrole een massale inspanning dus het kost wel wat tijd om het exacte boek dat je zoekt temidden van een zee van mogelijkheden te vinden.
OurBoox lijkt iedereen te laten uitgegroeien tot een auteur, als ze bereid zijn, de gevolgen voor de kwaliteit van de literatuur over de site kunnen hebben. Bijvoorbeeld zodra deze roman getiteld “Let Them Eat French Toast” kan de potentie hebben om de komende New York Times bestseller geworden maar, wegens het ontbreken van de input van een ervaren uitgever, kan die met een ongelukkige titel de andere kant opslaan.

Verder:

OurBoox is uit eigen middelen gefinancierd en werkt op een laag budget, maar ondanks de moeilijkheidsgraad van het bedrijf die men heeft ondervonden bij het bevorderen van het product, wordt het opstarten toch beloond met meer dan 2.000 leden.
De site biedt meer dan 1.900 boeken verspreid over 40 verschillende genres in dozijn of meer talen. Boeken worden elke dag toegevoegd aan de site en verschillende uitgevers hebben interesse in bepaalde manuscripten beschikbaar op de site.

Mijn droom is dat elke keer dat iemand ergens naar zoekt, ze ten minste één van onze boeken vinden, zegt Mel Rosenberg van zijn visie op de toekomst van OurBoox. Uiteindelijk, als de website groeit, hopen Mel Rosenberg en zijn team hopen de financieen te kunnen compenseren door de meest populaire website voor deelnemende auteurs en illustratoren te zijn.

Voor nu maar is het belangrijkste ervoor te zorgen dat de boeken gratis op de site verblijven en via zoekmachines te vinden zijn net als dat schrijvers en illustratoren over de hele wereld een platform hebben die openlijk hen in staat stelt om hun literaire stem te delen.