2014 wordt beschouwd als een top jaar voor Israëlische startups, en het momentum dat de Startup Nation momenteel ervaart is de sterkste ooit. Een van de vele spannende bedrijven, dat onlangs nota bene een substantiele investering heeft weten binnen te halen, maar tot nu toe nog onder de radar is gebleven, is het bedrijf Tracx. Tracx met vestiging in Tel-Aviv, NYC en Londen is een social media management platform voor bedrijven waarmee deze hun brands op (social) media kunnen monitoren en versterken en dat tevens analytics met bruikbare data inzichten levert. In veel opzichten, aldus schrijft Eyal Bino in Forbes, is het verhaal van Tracx te vergelijken met het verhaal van de Startup Nation. Het is een verhaal over onverschrokken ondernemers, top technologie, diepe vriendschappen, hevige concurrentie en culturele verschillen.

Tracx is opgezet door 5 vrienden – Yaniv Ben-Arie (COO), Ofer Fort (VP R & D), Niv Singer (Hoofd IT), Noam Singer (Chief Architect), en Asaf Shtekler (SVP, Business Development EMEA). Allemaal kennen zij elkaar al jarenlang, een aantal van de mede-oprichters heeft in dezelfde militaire eenheid gezeten en samengewerkt in verschillende bedrijven voordat zij samen Tracx zijn begonnen. In 2006 raakten zij gefascineerd door sociale netwerken en zijn zij influencers op Flickr gaan volgen, het destijds leidende sociale platform (?!). Ze begonnen opmerkingen en ‘likes’ bij te houden om inzicht te krijgen in de ‘social engagement’ van gebruikers en hun ranking op sociale media. Deze methode doet denken aan de manier hoe Klout sociale scores voor individuele gebruikers op social media aanleverde. Social ranking was in 2006 toen Facebook nog moest opkomen en Twitter maar net was begonnen geen standaard tool.

Dit experiment heeft in 2008 uiteindelijk geleid tot de lancering van Tracx, met het idee om real-time data van social media trends te verkrijgen. Helaas was de start van het bedrijf slechts een paar weken na de financiële crash van 2008. Het inzamelen van financieringen in deze periode was een enorme uitdaging. En het feit dat het bedrijf 5 mede-oprichters telde maakte het ophalen van een investering ook niet gemakkelijker. Maar het team ging voor hun plan en zette door. Zoals bij ieder groot startup verhaal kwamen zij hun eerste investeerder tegen in de hal van het gebouw waar een van de oprichters woonde. Het was een angel-investeerder die een investering deed puur omdat hij toegang tot interessante mogelijkheden wilde krijgen. Deze eerste financiering was voldoende om een nieuwe versie van het product te bouwen en zorgde er uiteindelijk voor dat het bedrijf een seed-investering van $ 750.000 ontving.

De oprichters, allemaal uitzonderlijke tech mensen, waren er zich terdege van bewust dat ze iemand met management capaciteiten nodig hadden om het bedrijf naar het volgende niveau te brengen. Zodoende viel de keuze op Eran Gilad als bestuurder van het bedrijf. Op deze manier konden de oprichters zich concentreren op het bouwen en uitwerken van het product terwijl een vakman het bedrijf runde en de groeiplannen ontwikkelde. Wanneer men nu kijkt naar de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorlopen sindsdien, lijkt het aan boord halen van Eran mede een van de beste beslissingen van de oprichters van het bedrijf.

Bovenstaand is een verkorte versie van het artikel ‘Is Tracx The Next Big Thing In Israeli Tech?’ geschreven door Eyal Bino in Forbes. You can read the full article in Forbes.