De inzet van computer technologie in de landbouw zoals intelligente melkmachines is een ontwikkeling die al enige tijd gaande is. We zien dat landbouwers steeds meer hulp krijgen van ICT-middelen om hun vakkenis te vergroten en hun oogst te verbeteren. Een nieuwe trend zijn nu ook technologieen uit de cyber security die hun weg naar de landbouw vinden.

Een aantal voorbeelden hiervan kunt u vinden op de de 19e International Agricultural Exhibition & Conference die volgende maand in Tel Aviv plaats heeft. Diverse Israelische partijen presenteren daar hun geavanceerde ontwikkelingen. Zo zal Agrolan Knowledge & Input Ltd. haar nieuwe camerasysteem demonstreren: het Argolan systeem stelt landbouwers in staat om de groei van hun gewassen op afstand te monitoren. Boeren kunnen de beelden bekijken en aan de hand van meegeleverde gegevens zoals temperatuur, en andere weersomstandigheden beslissen of zij een deskundige willen raadplegen om een bepaald ​​probleem of een vraag te bespreken. Deze nieuwe vorm van controle op afstand kan helpen gewassen beter te beschermen en tegelijk enorme sommen geld te besparen die gepaard gaan met het verhelpen van schade respektievelijk met het verlies van een ooogst.

De Agrolan camera kan bijvoorbeeld vastellen of kunstmest en pesticiden goed werken, het kan het kiemproces en de absorptie van zaailingen bewaken, alsmede ziekten en plagen detecteren ver voordat ze schade kunnen veroorzaken. De camera’s maken daarbij gebruik van zonnepanelen en batterijen voor het automatisch maken van foto’s van de velden, boom en wijngaarden.

Een andere geavanceerde technologie is een vliegende insectenval die beelden aan computers en smartphones kan zenden. Dit product is vooral handig bij het bestrijden van de mediterrane fruitvlieg, die ernstige schade aan gewassen kan veroorzaken. Dit systeem kan identificeren welke insecten er eerst niet waren, en kanbepalen of er onschadelijke insecten zijn gevangen. Gebruikers kunnen afbeeldingen, schetsen en aantekeningen uploaden naar Google Maps, waardoor een breder beeld van de situatie ontstaat. Deze vliegende vallen leveren real-time data, wat een enorme verbetering is ten opzichte van huidige vallen waarmee men alleen ter plekke steekproeven kan onderzoeken. Door het gebruik van deze hi-tech val kunnen landbouwers een plotselinge en drastische toename aan insecten opspeuren waardoor zij direct kunnen ingrijpen en ernstige en onherstelbare schade voorkomen.

Een ander bedrijf, dat bekend staat als de Waze voor de agricultuur, is het bedrijf ScanTask. De AgriTask software helpt boeren betere keuzes te maken op basis van crowdsourced data. Het software en cloud-gebaseerde systeem is gebaseerd op het verzamelen en integreren van grote hoeveelheden data zoals weerberichten, GIS-gegevens, plaatselijke landbouw informatie van overheden en gegevens van individuele bedrijven. De meertalige software-oplossing kan toepassing vinden in de bosbouw, en zelfs worden ingezet in de dierlijke landbouw bij het bewaken en toezicht houden op ziektes zoals de vogel- en varkensgriep, hondsdolheid, het MERS virus of de gekkekoeienziekte. AgriTask kan ook een interessante tool zijn voor overheden en coöperaties als het gaat om het vermijden van schadevergoedingen. Denk hierbij aan de Peruaanse koffie-industrie, diens gewassen door de roestplaag was vernietigd. De regering gaf destijds ter compensatie miljoenen dollars aan lokale boeren. Het systeem kan binnen twee weken geinstalleerd zijn en vereist geen speciale hardware.

Is uw interesse gewekt en wilt u meer te weten komen over vernuftige ontwikkelingen in de landbouw sector, brengt u dan een bezoek aan de Agritech beurs in Tel Aviv. Informatie over Agritech vindt u hier.