De Israëlische defensie heeft een systeem van Elbit ingezet om activiteiten zoals ondergrondse tunnels snel te kunnen lokaliseren. De sensoren worden geplaatst langs de grens van de Gazastrook. De sensoren zullen een alarm afgegeven zodra zij dreigende signalen ontvangen.

Elbit heeft dit systeem ontwikkeld in samenwerking met een kleine startup uit Israël, Geophysical Institute of Israel, en het Ministerie van defensie. De krant Globes schrijft dat zij zijn geïnformeerd over de eerste experimentele fase van het systeem dat is gestart in april 2014 drie maanden voor de operation protection Edge. Tijdens het project kon de controle kamer van de IDF hierdoor via sensoren meten of er ondergrondse activiteiten speelde en betrouwbare waarschuwingen doorzetten aan het leger in het oorlogsgebied.

De IDF realiseerde zich al snel dat er geen alternatief was voor dit systeem, net zoals de Iron Drome doe de raketten uit de lucht schiet, en versnelde de vervolg ontwikkeling van het systeem, om zo de troepen te kunnen ondersteunen in het veld en terroristische dreigingen te verlagen.

Bronnen binnen de defensie geven aan dat het systeem al zijn werk heeft gedaan en mogelijke ondergrondse activiteiten zoals het graven van tunnels geanalyseerd. Het enige probleem voor het inzetten van het systeem zijn de kosten, het systeem is erg duur en kost elke kilometer een miljoen euro en kan mogelijk oplopen tot twee miljoen euro in speciale gebieden.

Read the article in English here.