Op de luchthaven Ben Goerion van Israël kun je nu met behulp van de TravelersBox je overgebleven Shekel munten omwisselen in je eigen valuta, en dat zonder commissie.

De TravelersBox zet je buitenlandse valuta om in Dollar of Euro tegoed op je Paypal, Skype, of Starbucks account. Naast het op deze manier opladen van je Paypalaccount kun je er ook voor kiezen om het kleingeld aan een goed doel te schenken.

Eind 2012 Opgericht door Tomer Zussman, Idan Deshe en Dror Blumenthal heeft het bedrijf in een investeringsronde recentelijk $4.5 miljoen weten op te halen van investeerders Global Blue, Yuval Tal, Zohar Gilon, Hagai Tal, Ehud Levy, Pitango Venture Capital en iAngels. Met deze investering wil TravelersBox machines plaatsen op een reeks andere internationale luchthavens. De TravelersBox is reeds te vinden op luchthavens in Turkije (Istanboel), Italië (Milaan Linate), Georgië (Tblissi), en binnenkort ook op de Filippijnen.

“TravelersBox wil een commissievrije dienst aanbieden en dit wordt mogelijk door strategische partners aan ons te binden,” aldus Vicky Petel, vertegenwoordiger van het bedrijf.

Hoe is het idee geboren? “Iedere keer dat ik van een reis terugkwam had ik een zak vol munten die ik vervolgens bij de volgende reis vergat mee terug te nemen. Op een gegeven moment ben ik al die munten eens gaan tellen en kwam ik er achter dat het toch iedere keer om een bedrag van zo’n $10 – $15 USD ging, ” zo vertelt Zussman. “Ik wist dat er jaarlijks rond 3 miljard reizigers op reis gaan en ik realiseerde mij dat het hier om een marktkans gaat van $40-50 biljard waar niemand iets mee deed.”

In verband met de hoge creditcard kosten besloot het team zich te richten op bedrijven die het kleingeld zouden accepteren en de waarde zouden crediteren. Het overschrijven van de waarde van de gestorte valuta in Euro of Dollar op bijvoorbeeld een Starbucks-kaart is voor iedereen volkomen logisch ipv geld aan een bank of wisselkantoor te geven voor de wisseltransactie, toch?! “Een paar nutteloze munten en biljetten die je anders in een pot zou stoppen zijn nu weer waardevol dankzij deze magische doos”, voegt collega-oprichter Blumenthal er aan toe.

Het belastingteruggavebedrijf Global Blue, de nieuwste strategische partner, die actief is in 43 landen en dagelijks 100.000 geldtransacties uitvoert, heeft eerder deze maand een strategische investering gedaan ter hoogte van $500.000. Men vermoedt dat Global Blue met deze strategische investering toe werkt naar een eventuele acquisitie van TravelersBox.

TravellersBox reageerde verheugd: “We zijn erg blij met de investering van Global Blue, vooral om de betekenis van deze investering waardoor Global Blue onze strategische partner is geworden. Wij hebben hiermee ons vermogen om onze machines op luchthavens over de hele wereld te installeren op een slag enorm verbetert. Door onze samenwerking met Global Blue hebben wij waardevolle connecties verkregen met de internationale partners van Global Blue. Tegelijk betkent dit een uitstekende opening voor de invoering van ons nieuwe product dat we binnenkort zullen lanceren. Global Blue heeft interesse en vertrouwen getoond in ons product en ons business concept, en dat is spannend.”

Lees de originele artikelen op Globes en TechCrunch.