De bevolking van deze planeet blijft groeien en daarmee ook de bezorgdheid over voedselonzekerheid. Uit onderzoek blijkt dat in 2050 wereldwijd 50 procent meer voedsel moet worden geproduceerd om de bevolking te kunnen blijven voeden. Israëlische tuinexperts hebben alvast actie ondernomen door een uniek systeem voor duurzame en onafhankelijke productie van voedsel te promoten: Verticale tuinen waar bewoners van hoogbouw hun eigen groente kunnen verbouwen, met minimaal gebruik van water en bodem.

Zal de stedelijke landbouw kunnen voldoen aan de behoeften van stadsbewoners in de toekomst? De oprichters van de Israëlische onderneming GreenWall denken van wel en daarom bouwen zij over de hele wereld verticale tuinen waardoor mensen langs muren planten kunnen laten groeien, waaronder rijst, maïs en tarwe.

GreenWall is exposant op de Expo Milano 2015 en heeft daar in het Israëlische paviljoen een 70 m breed en 11 m-hoge groene muur tentoongesteld met rijst, tarwe en maïsgewassen.

Greenwall, in 2009 opgericht door ingenieur en tuinierpionier Guy Barness, heeft een technologie ontwikkeld waarmee het tuinen langs muren kan aanleggen -zowel aan de binnen als aan de buitenkant-  die minder ruimte in beslag nemen dan conventionele tuinen. GreenWall levert een dusdanig vruchtbare bodem die het mogelijk maakt om bijna elke plantensoorten met de juiste zorg te laten groeien. “We willen stadsmensen met behulp van moderne technologie de kans geven om planten in hun eigen huis te kweken,” aldus Barness.

Hoe gaat het in zijn werk? Verticale tuinen lijken de zwaartekracht te tarten, en daarom worden de planten dicht bij elkaar gepland in een verticaal aanplantsysteem en in kleine modulaire eenheden. Op deze manier kunnen ze er niet uitvallen. De kleine modulaire eenheden kunnen gemakkelijk uit de ‘muur’ worden gehaald om de planten te verversen of om het ontwerp van de muurtuin te wijzigen. Bewatering van de planten geschiedt door middel van een speciaal systeem dat wordt aangedreven door een computer. Voor het snoeien van de planten kun je de tuinmuur van de muur afhalen en op de bodem neerleggen.

Greenwall gebruikt de druppelirrigatie technologie van Netafim. Met behulp van het Israëlische water-management bedrijf Galcon heeft Greenwall ook haar monitors, sensoren en controles ontwikkeld.

De technologie achter de verticale structuren helpt wanterconsumptie te beheersen en te besparen. In vergelijking met de conventionele landbouw bedraagt het waterverbuik voor het telen van 1 kg rijst bij een verticale tuin 1500 liter water i.p.v. 3000 liter. Milieuactivisten claimen dat verticale tuinen de oplossing is voor het telen van gewassen in steden en in gebieden met water, voedsel en energieschaarste.

Verticale tuinen gebruiken zo’n 90 procent minder water dan traditionele tuinen, zo zegt Greenwall. “In de stad heb je niet veel ruimte maar je kunt deze ruimte benutten om voedsel en een heleboel andere planten te laten groeien,” aldus Barness. “Met ons systeem kun je nu gebruik maken van muren en gevels van een gebouw om de natuur terug naar de stad te brengen zonder te veel ruimte te verbruiken.”

Verticale tuinen zijn over de hele wereld een groeiende trend en diverse bedrijven leveren groene muur installaties: GSky, Green over Grey, en The Living Wall. Toch lijkt het in Israël gevestigde Greenwall de aandacht van grote bedrijven te hebben getrokken: Google, Apple, Intel en Facebook zijn een aantal van de high-profile klanten van het bedrijf, aldus Barness.

Huiseigenaren kunnen het verticale tuinsysteem van GreenWall reeds in kleine hoeveelheden van slechts enkele meters in grootte kopen.

Read the original article in English on NoCamels.