Een van de grootste problemen van het moment is het integreren van hernieuwbare energie op de grid, mede door het feit dat de grid de energieopslag niet aan kan. Daarbij komt kijken dat batterijen zwaar en duur zijn en maar tot een bepaalde hoogte energie kan opslaan. Volgens energie-experts zal eerst het probleem rond het opslaan van energie moeten worden opgelost voordat hernieuwbare energie afkomstig van wind en zonne-energie kan worden geïntegreerd op de grid en gebruikt kan worden op een grote schaal.

De Israëlische start-up H2energy heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor energie opslag, en levert energieopslag door het op te slaan in water. De technologie maakt gebruik van waterstofoplossing doormiddel van radiogolven. De techniek zelf is niet nieuw aangezien het dateert uit de zeventiende eeuw. Het werd regelmatig gebruikt om machines te laten draaien. Wel is het gebruik van radiogolflengtes nieuw voor deze techniek en zak worden de twee gassen waterstof en zuurstof afgebroken om energie op te slaan.

Mede door deze ontwikkeling is een Israëlisch bedrijf voor het eerst in vijftien jaar uitgenodigd om zich te presenteren op een van de meest gewilde tech conferenties in Europa, de Alpine High Tech Venture Forum. Het forum wordt gesponsord door Eureka, het R&D framework van de Europese Unie. De Europese Unie heeft een miljard euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van dit project om energie veilig te kunnen opslaan door middel van waterstof-oplossingen.

De president en de CEO van H2Energy beschrijft de H2Energy methode als een van de meest efficiënte methodes om energie op te slaan in water. Door middel van het gebruik van radiogolven en water kan een natuurbron zoals water dienen voor een opslagplaats van energie.

Het systeem van H2energy maakt gebruik van zoet of zout water dat wordt gefilterd in druppels. Elke druppel wordt “gezapt” door radiogolven met een frequentie die de waterstof-water obligatie “wakker schudt”. Dit is voldoende om de twee gassen te scheiden. Als het systeem zout water gebruikt, wordt het zout gefilterd uit het water door de verdamping. Momenteel is H2Energy bezig om te kijken wat zij met het overgebleven zout kunnen doen.

Op het moment dat het waterstof kan worden opgeslagen in een lichtgewicht container kan het worden omgezet in elektriciteit of brandstof die fossiele brandstoffen vervangt. Het gebruik van waterstof volkomen veilig is en al gebruik wordt voor het openbaar vervoer of andere vervoermiddelen. Dit wordt dan ook al toegepast in Californië, Israël.

Read the article in English here