Your city may be fun, busy or pretty, but is it smart?

Stel je een stad voor die zo slim is dat ie jou kan leiden naar een parkeerplaats of die je kan vertellen wanneer de bus komt. Of een stad die naar behoefte de straatverlichting aanzet en je huisvuil inzamelt wanneer de afvalcontainers vol zijn? Of wat vind je van het idee dat de stad je waarschuuwt als er lekkage is of wanneer er sprake is van luchtvervuiling. Klinkt als toekomstmuziek in de oren?

Verrevan, er bestaan namelijk reeds slimme steden waar dit allemaal en nog veel meer kan. Gemeentes investeren de afgelopen jaren steeds meer in de Internet of Things (IoT) infrastructuur om onze steden leefbaarder en toegangelijker te maken. Achter deze trend vinden wij vaak Israëlische vindingrijkheid als drijvende kracht. Zo is Tel Aviv  2014 op de Smart City Expo World Congress in Barcelona uitgeroepen tot ‘s werelds slimste stad.

Talloze kleinere Israëlische bedrijven innoveren smart-city technologieën, vaak in samenwerking met de grotere spelers. Israëlische R&D-teams van grote multinationals zoals Intel, Cisco, Motorola en Microsoft ontwikkelden de sensoren en apps die het mogelijk maken om continu en automatisch gegevens tussen verbonden systemen uit te wisselen. Slim parkeren, gratis Wi-Fi in de stad, een municipaal geografisch informatiesysteem en andere digitale innovaties maken slechts een deel uit van de reden waarom Tel Aviv deze titel heeft gewonnen, vertelt Michelle Sofee van de gemeente Tel Aviv-Jaffa (Jaffa).

“In de lokale overheden van slimme steden is er een debat gaande over de benadering, namelijk diegenen die de technische infrastructuur en hardware om het systeem waarderen en diegenen die met behulp van deze technologie het leven van hun burgers willen verbeteren,” zegt Sofee.

“De meeste steden gaat het om het innovatieve gemak, want het is een stuk makkelijker om een serie camera’s, slimme sensoren en intelligente verlichting te plaatsen dan om deze technologie in te zetten om een forum voor de burgers te openen zodat zij daar met hun ideeën, opmerkingen en klachten terecht kunnen. In Tel Aviv, hebben wij ervoor gekozen om te bewonders te betrekken. Met deze aanpak hebben wij baanbrekend werk verricht.”

Twee jaar geleden heeft Tel Aviv de Digi-Tel Club pas geïntroduceerd voor inwoners van 13 jaar en ouder. Op basis van persoonlijke informatie die tijdens de registratie zijn verstrekt, ontvangen de digitel pashouders o.a. op hun interesses toegesneden e-mails en/of SMS-berichten over gemeentelijke diensten, waarschuwingen over verkeersopstoppingen langs hun gebruikelijke route, herinneringen m.b.t. school evenementen.

“Het gaat niet alleen om het faciliteren van infrastructuur voor slim parkeren, vervoer, toerisme, duurzaamheid en efficiëntie”, zegt Hila Oren, oprichter en CEO van Tel Aviv Global, een bedrijf verbonden aan de gemeente Tel Aviv-Jaffa.

“Slimme steden moeten de infrastructuur gebruiken om naar hun inwoners te luisteren en hen tools ter beschikking stellen voor maatschappelijk engagement.”

Sinds de stad de krantenkoppen haalde in Barcelona, heeft Tel Aviv groepen uit Amsterdam, Mexico, Peru, Warschau, Rwanda, Praag, de Universiteit van Pennsylvania, Harvard en de City University van Londen  op bezoek gehad om te laten zien hoe de op twee na grootste gemeente van Israël haar smart-city programma uitvoert.

“We zijn nu onze kennis aan het delen met steden zoals Parijs, Londen en New York”, zegt Oren. “Naast de startup natie kunnen wij dus ook een sterk voorbeeld zijn als smart-city mentoren voor anderen.”

Op 6 mei j.l. was Jeruzalem gastheer van de finale van de “#JerusalemApp Smart City Contest”. Het evenement leverde 172 app ideeën voor de verbetering van het vervoer en de stedelijke infrastructuur; voor toerisme, recreatie en cultuur; toegang tot gemeentelijke diensten; stadsbeeld; alsmede verbeteringen voor de Jeruzalem bewonerspas.

 

Cheques ter waarde van NIS 20.000 gingen naar  Playkers, een app waarmee amateursporters bijvoorbeeld wijksportevenementen kunnen organiseren; Check-in, een app waarmee je hoteldiensten via je smartphone kan bestellen; SmartBus, een app die je helpt om  huurprijzen van bussen of touringcars te vergelijken voor evenementen; en last but not least: Yerushalmi+, de app waardoor bewoners met de Jeruzalem pas locatie-gericht push-berichten kunnen ontvangen over kortingen bij buurtwinkels terwijl de stad de gebruikersgegevens benut voor gerichte stedenbouw (GEO-fencing).

Yerushalmi + is ontwikkeld door ZenCity, een jonge Tel Aviv startup. Een eerdere app van de startup, Alternative, is zojuist ingezet in een één jaar durende pilot in Tel Aviv voor een vergelijkbaar doel: de app helpt gebruikers slimme vervoersbeslissingen te maken terwijl de gemeente een database vergaart met informatie over hoe het openbaar vervoer wordt gebruikt en hoe de stad haar bewoners kan stimuleren om openbaar vervoer meer te gaan gebruiken. De CTO van ZenCity Ido Ivry gelooft dat Israël een belangrijke rol kan spelen op het gebied van smart-city technologie. “Onze data-analyse bedrijven zijn echt geweldig, en data is het gebied waarmee we de smart-city revolutie kunnen beïnvloeden,” vertelt hij ISRAEL21c.

Slimme steden zijn een belangrijk onderdeel van de interessegebieden van de nieuwe IoT Lab van Intel in Haifa, vertelt Guy Bar-Ner van het Israëlische Intel aan ISRAEL21c. Intel integreert haar technologie samen met innovaties van verschillende gevestigde en startende bedrijven in het kader van specifieke projecten: In Tel Aviv ging het er o.a. om slimme elementen toe te voegen aan het Tel-O-Fun fietsverhuurconcept en het Woosh waternetwerk van drinkwater stations; en om het installeren van slimme benzinestations die het merk van jouw auto herkennen en vervolgens je tank met de juiste soort en hoeveelheid brandstof vullen en automatisch kunnen afrekenen.

“We werken met de bedrijven samen en zorgen ervoor dat we een end-to-end oplossing hebben op basis van Intel-technologie, en dan helpen we de bedrijven weer aan contacten in slimme steden als San Francisco, Barcelona en Londen,” aldus Bar-Ner. “Israël staat op de voorgrond, is in het midden van deze revolutie> We zien honderden bedrijven die in de IoT ruimte actief zijn of actief willen worden, en zo hebben wij direct toegang tot de grote, bloeiende gemeenschap van hard en softwareontwikkelaars. Wij bij Intel Israel willen deze ontwikkeling actief steunen en bemiddelen waar het nodig is.”

Steve Elbaz, business development en innovatie manager bij de Israëlische tak van de Franse multinational Schneider Electric, vertelt ISRAEL21c dat zijn bedrijf over de hele wereld betrokken is bij meer dan 200 smart-city projecten op het gebied van energie, mobiliteit, water, openbare diensten en gebouwen.

Elbaz adviseert dat elke stad haar eigen specifieke behoeften moet identificeren en partners bij elkaar moet brengen uit de publieke en private sector om samen te werken en de verschillende technologieën op een enkel dashboard te integreren voor het beste rendement, het optimaal verzamelen van gegevens en de analyse van deze gegevens.

“Israëlische technologieën zoals slimme verwarmingsventilatie en -air-conditioning systemen die een huis energie-efficiënt kunnen maken, kunnen ook op macroniveau worden toegepast. Bij lekkage in het gemeentelijke waternet bijvoorbeeld kunt u aan de hand van op cloud-gebaseerde software sensoren exact vaststellen waar je het water moet afsluiten. Een ander voorbeeld zijn de reeds in een stad geinstalleerde camera’s zoals wij die in Jeruzalem hebben. Aan de hand van deze camera’s kun je gevaarlijke wegen identificeren en achterhalen waarom ze gevaarlijk zijn, en ze dan veiliger maken.”

Een ander knelpunt in steden is ook geen onbekende: de parkeerplaatsen. Smart parking is een vereiste voor iedere slimme stad. Ongeveer een derde van het stedelijk verkeer wordt namelijk veroorzaakt door bestuurders die op zoek zijn naar een parkeerplaats. Israël kan ook hier een uitkomst bieden. Het land is de thuisbasis van veel ontwikkelingen op het gebied van smart parking, met apps en technologieën, waaronder ParkoPango,  AnagogHi-ParkSpaceek en Polly The Parking Fairy.

You can read the article in English on Israel21C.