Israelische IDE technologies, het ontzilting bedrijf in Israel, is genoemd door MIT technologies als een van de vijftig slimste bedrijven ter wereld.

De grootste en goedkoopste ontzilting plant ter wereld staat in Israël. Op deze productiefaciliteit, Sorek, zet IDE zeewater om in zoetwater en levert twintig procent van het drinkwater in Israël. De plant gebruikt een conventionele ontziltingstechnologie, reverse osmosis (RO). De overheid heeft $500 miljoen geïnvesteerd om R&D en geavanceerde materialen te ontwikkelen zodat de faciliteit voor een goedkope prijs op grote schaal zeewater om kan zetten naar zoetwater.

Omgekeerde osmose maakt gebruik van een technologie dat crossflow heet (vrij vertaald: kruis- stromingen), dit zorgt ervoor dat het membraan zichzelf continue schoon spoelt, met deze technologie is het mogelijk geworden deze uiterst fijne filtratie te gebruiken omdat de poriën van het membraan niet verstopt raken. Terwijl een deel van de vloeistof door het membraan gaat stroomt het overblijvende deel er langs terwijl het de tegengehouden onzuiverheden van het membraan wegspoelt. De poriën van het membraan in het proces van omgekeerde osmose zijn zo klein dat het een drijvende kracht nodig heeft om het water door het membraan te duwen, dit wordt meestal door een pomp geleverd.

De bouw van de ontziltingsplant in Israël, genaamd Sorek, is in 2013 afgerond en levert momenteel 627 000 kubieke drinkwater per dag. Opmerkelijk is dat Israël in 2004 nog afhankelijk was van haar grond-en-regenwater voorziening. Momenteel in 2015 heeft Israel vier ontziltingsplanten die veertig procent van de totale waterconsumptie levert met een doelstelling van vijftig procent in 2016.

Het nadeel van een reverse-osmosis technologie is dat het veel kost om deze technologie toe te passen. Dit komt mede door het feit dat de technologie veel energie vergt om het zout en water te scheiden. Mede door de vergevorderde ontwikkelingen kan de Sorek faciliteit een kubieke meter drinkwater leveren voor $0.58 cent (1000 liter, dat staat voor het waterverbruik van een persoon per week) met het verbruik van minimale energie.

Read the article in English here.

Meer weten over de Israelische water sector zie hier een aantal andere artikelen.

De Israëlsche water-industrie breidt zich uit

Israël & Wereldbank tekenen een samenwerkingovereenkomst

The International Water Conference Watec 13-15 oktober 2015 – Tel Aviv