Arava Power Group heeft op 26 juli 2015 haar zonnepanelenveld aangesloten op de Israelische grid. Deze stap symboliseert een eindbestemming van een reis die zes jaar duurde.

Het veld heeft Israël momenteel al een aantal dagen elektriciteit geleverd. In zes dagen is er anderhalf miljoen kilowatt uur aan energie aangesloten op de nationale grid.

Het zonnepanelenveld, Ketura, is het op twee na grootste veld dat online gaat in Israël. Het veld is in bezit van 140,343 panelen die zijn verspreid over 54.2 hectare in het zuiden van de Arava Vallei. Deze zonnepanelenvallei is een product dat is ontstaan uit de samenwerking tussen Arava Power Company en Électricité de France Energies Nouvelles Israël.

Het zonneveld van Arava is het tweede veld en momenteel het grootste veld in Israël. Het veld ligt naast het zonnepanelenveld dat van middelmatige grote is. Na zes en een half jaar wordt er in juli 2015 250,000 kilowatt per dag geproduceerd aan zonne-energie. Ketura is het tweede zonnepanelen veld dat is aangesloten op de nationale grid van Israël. De eerste werd in december 2014 aangesloten door de Energix Group.

Om het veld aan te sluiten op de nationale grid moest EGE consortium aan de slag, er moest er een substation en een elektriciteitslijn worden gebouwd die de nationale grid en de faciliteit elkaar verbindt. Dit werd mede mogelijk gemaakt door Israel Electric Company.

Ayalon Vaniche, de CEO van EDF Energies Nouvelles Israel, benadrukt dat het bedrijf in de komende jaren meerdere zonnepanelenprojecten zal uitzetten, maar dat het ook zal uitbreiden naar windenergie. Momenteel opereert EDF Energies Nouvelles Israel tien zonne-energie faciliteiten in Israel, met een totale capaciteit van 110 megawatts/

Het Ketura Zonne-energie Project levert Arava Power een capaciteit van meer dan honderd megawatt. Arava Power is in 2006 opgezet door een Amerikaanse-Israelische zonneenergie entrepreneur Yosef Abramowitz en zakenman David Rosenblatt uit New Jersey in de Kiboets Ketura. De voorzitter van Arava Power is dhr Ed Hofland, een Kibboets lid en heeft verschillende partners waaronder Phoenix Insurance Company het het Joodse Nationale Fonds (JNF).

Read the article in English here

Meer weten over de geschiedenis van het project, lees dan ook dit artikel op de New York Times.