Ayalon is een van de drukste verkeerspunten van Israel en het Midden Oosten maar niet alleen meer voor transport. Deze acht banen en twee spoorlijnen, en niet te vergeten de elektriciteitsbedrading zullen mogelijk in de toekomst niet meer de highlight zijn van dit gedeelte maar een park van zestig hectare zal hierboven hangen of te wel een ‘hangende tuin’. De gemeente van Tel Aviv wil de snelweg een metamorfose geven en de acht rijstroken en twee spoorwegen overkoepelen en bedekken met een groot park. Het park zal ook sport, recreatie, fietspaden en koffietentjes de ruimte bieden. Hiermee wil de gemeente de vervuilende snelweg omtoveren in een groene oase in het hart van Tel Aviv.

Gemeente Tel Aviv heeft vorige week het plan van Tel Aviv stedelijke planning commissie gekeurd en het betreft een complex masterplan en het grootste gemeentelijke project in Israel.

[youtube]https://youtu.be/-xRF7GSiMfA[/youtube]

Het project zal een een milestone worden voor de architectuur in Tel Aviv. Het project zal mogelijke internationale aandacht krijgen vanwege het feit dat Tel Aviv een tuin wil bouwen boven de meest druk bezochte  weg in het middenoosten dat over acht snelweg banen en twee spoorrails zal gaan. De snelweg vervoert alleen al 750,000 auto’s per dag. Het is de bedoeling dat dit project meer publieke ruimtes zal leveren en de lucht en geluidvervuiling zal verminderen.

Het project roept ook veel kritiek op, aangezien het half miljard dat wordt geïnvesteerd ook geïnvesteerd kan worden in het verbeteren van Tel Aviv haar publieke transport faciliteiten, zoals een ondergrondse metro. Andere kritiekpunten worden geleverd op de grootte van het project en de moeilijkheden om het budget rond te krijgen. Het architectenbureau die dit project heeft ontworpen is een lokaal bureau genaamd Lerman Architects en is momenteel in afwachting van een akkoord door verschillende ministeries. Mocht het project volledig worden goedgekeurd zal de bouw van dit project op zijn vroegst over drie jaar starten.

Read the article in English here