Neotop de schaduwballen tegen droogte

De ballen van NeoTop Water Systems zijn wetenschappelijk onderzocht en hebben bewezen dat het verdampen van reservoirs en de groei van algen reduceert tot negenenveertig procent. Zodoende kunnen de ballen de kwaliteit van het water behoudt en en een gezond en koud ecosysteem faciliteren. De ballen hebben gronding onderzoek doorstaan dat is uitgevoerd door het nationale waterschap Mekorot. Het Israelische team heeft het product getest en ontwikkeld sinds 2011. Tevens heeft het product in 2014 ook de Prime Minister’s Award for Entrepreneurship & Innovation gewonnen. Het tweede product dat het bedrijf op de markt wil brengen zal worden gepresenteerd op WATEC Israel 2015 international exhibition of water technologies, a.s. 3-15 oktober.

Hoe kunnen deze drijvende ballen droogte voorkomen?

Onderzoek van NeoTop toont aan dat bijna elk waterreservoir gemiddeld vijftig procent water verliest door verdamping. Deze verdamping is niet het grootste probleem, dat is het zoutgehalte dat omhoog schiet zodra het water verdampt waardoor het water niet meer gebruikt kan worden. Daarnaast is algengroei ook een groot probleem aangezien algen verstoppingen veroorzaken in de pijpleidingen. Dit kan met de oplossing van Neo-Top worden gereduceerd en het behoud van de waterkwaliteit verzekeren.

De Neoballen zijn groter dan de gemiddelde schaduwballen op de markt en hoeven niet op voorhand worden gevuld met water, maar vullen zichzelf met water uit het reservoir. Dit is dan ook een cruciaal onderdeel van de Israelische oplossing voor betere waterkwaliteit.

De NeoTop ballen hebben speciale randen en een drijfsysteem, waardoor de ballen zich zelf voor de helft met water vullen. Het behoud van het water komt mede door het lege gedeelte van de bal en de condens opvangt. De sleutel tot dit proces is het aanhoudende verdamping en condens proces. Belangrijk is te benoemen dat het water in de ballen niet stil staat en een thermische destillatie creëert die ervoor zorgt dat de parasieten in het water geen kans krijgen en de waterkwaliteit verbetert.

De technologie wordt ook toegepast in de aquacultuur industrie voor visserijen, aquariums en microalgen cultivatie. Tevens komt er bij kijken dat de drijvende ballen de vissen beschermen tegen vogels. Vogels zijn niet alleen in de visserij een boosdoener, maar ook voor de luchtvaart. Alleen al in Amerika is er jaarlijks al 400 miljoen schade door vogels, wereldwijd komt dit neer op 1.2 miljard. Om deze reden zijn de luchtvaart autoriteit verplicht om meren en reservoirs rondom luchtvaart te dichten en NeoTops hiervoor ook kan zorgen.

Israel in Californie en op Watec 2015

Israelische bedrijven, zoals NeoTopMekorot, IDE technologies & Netafim, ondersteunen de met droogte geteisterde Californië door middel van hulp en expertise aan te bieden om onder andere te helpen om een gefundeerde infrastructuur voor grondwater aan te leggen, zeewater ontziltingsfaciliteiten op te zetten en duurzame agrarische technologie toe te passen om de effecten van de aanhoudende droogte te minimaliseren. Vanwege deze intense samenwerking zal er ook op Watec een sessie worden gewijd aan de mogelijkheden en kansen voor Californië op Watec.

Lees hier ook meer over de Watec beurs 13-15 okt.

 

 

2015-08-18T12:40:37+00:00August 18th, 2015|General|0 Comments

Share This Post, Choose Your Platform!