De term Smart City wordt gebruikt om projecten te beschrijven die de stad van aanzielijke gemakken voorziet en diverse stedelijke barrières wegneemt en steden verduurzaamt. Om deze projecten te laten slagen worden veel nieuwe slimme technologien toegepast om deze gemakken te implementeren en aan te bieden aan haar burgers. Deze slimme technologien varieren vaak omdat smart city verschillende sectoren omvat. Om deze reden werken veel diverse bedrijven zoals, cyber security, IoT applicaties, smart home, energieopslag en monitoring systemen.

Wat betekent nou eigenlijk Smart Cities?
Smart Cities zijn plekken waar er een onderlinge informatie uitwisseling plaats vindt en de gemeente in gesprek gaat en reageert op de vraag en benodigdheden van haar inwoners. Vele gemeenten zien dat mensen de regel en wetgeving vaak als een probleem ervaren en  dit probleem opgelost will hebben doormiddel van een kost effectieve manier en zodoende een geordende en goed werkende stad te faciliteren.

In de realiteit werkt een stad helaas niet zo, maar het het zou wel de drijfveer moeten zijn. Steden zijn eigenlijk levende mechanismes en geen klokroterende machines. Elke stad heeft microaanpassingen nodig om de juiste temperatuur te reguleren, zuurstof rond te brengen en een stabiele bloedsomloop hebben. Zoals veel levende mechanismes zijn steden onvoorspelbaar, maar deze onvoorspelbaarheid heeft een kracht en flexibiliteit die juist wordt vergeten in de term smart.

Ook volgens de gemeente van Tel Aviv zijn steden onvoorspelbaar net als haar inwoners. Om deze reden heeft het DigiTel project voor een  Smart City planning gekozen dat er voor zorgt dat de inwoners de hoogte zijn van wat er in hun stad gebeurd en interactief kunnen communiceren met de gemeente. Het smart city project Digitel is dan ook het winnende smart city project van 2014, uitgeroepen door de Smart City Expo in Barcelona.

Digitel is het project van Tel Aviv dat ervoor gezorgd heeft dat de stad een interactief platform biedt aan haar burgers om makkelijk in contact te komen met de gemeente. De services die hierop worden aangeboden zijn het aanvragen van verschillende documenten, updates over renovaties in de stad, evenementen en nieuwe routes worden aangeboden op het moment dat de gemeente aan het werk is op de weg. Elke inwoner heeft een ID-kaart waarmee men kan inloggen op het platform en gebruik kan maken van deze services. Tevens kan de inwoner notificaties instellen als zij van specifieke thema’s op de hoogte willen worden gebracht.

Inwoners van Tel Aviv kunnen een gepersonaliseerde informatie en kortingen notificatie aanvragen via de DigiTel Residents Card die kan worden aangepast aan de voorkeuren van de inwoner. Via de kaart kan elke inwoner bericht krijgen van de evenementen, kortingen, en verbouwingen in de stad. Zie hieronder het introductiefilmpje.

[vimeo 102122676 w=500 h=281]

This is DigiTel from Tel Aviv Yafo

Deze bottom-up aanpak van Digitel is ook een inspriratiebron die de Open Data initiatieven van de stad vorm geven, en de technologie gebruikt om de inwoners aan te moedigen om in gesprek te gaan en samen te werken met de stad zelf.

Tel Aviv is een vrij kleine gemeenschap met 414,000 inwoners en wordt vaak genoemd als een BETA stad voor technologie die de gemeente in staat stelt om snel reageren op technologische en economische ontwikkelingen. Uiteindelijk is de doelstelling om technologie te gebruiken en de inwoners meer te betrekken in beslissingen die worden gemaakt in het belang van de stad. Steden moeten gezien worden als een geheel, maar complex en onvoorspelbaar. Door deze aspecten van de stad te omarmen en te realiseren dat de inwoners de beste data hebben om een stad smarter te maken kan de gemeente een betere variant van de stad faciliteren.

Find the article in English here.