Het Technologische Incubator Programma van het Bureau van de Chief Scientist van het Israëlische Ministerie Economische Zaken heeft een oproep gelanceerd  voor het opzetten en beheren van vier technologische incubatoren in Israël in overeenstemming met de in maart 2015 uitgegeven richtlijn.

Het Technologische Incubatoren Program is begonnen met drie concurrerende biedprocessen om vier licentiehouderhouders te selecteren die gedurende een periode van acht jaar technologische incubatoren gaan exploiteren. Gedurende deze tijd kan de licentiehouder verzoeken voor overheidssteun indienen voor innovatieve technologische initiatieven die bijvoorbeeld aan de aandacht van de overheid zijn ontsnapt. De incubatoren zullen in de omgeving van Tel Aviv en Jeruzalem gevestigd worden.

Dit is de laatste fase in de hervorming van het Technologisch Incubatoren Program die in 2011 is begonnen. Over een periode van 3 jaar zijn inmiddels 11 incubator exploitanten geselecteerd. De aandeelhouders behoren tot grote bedrijven zoals Philips, Teva en Strauss. Sinds de oprichting in 1991 heeft het Incubatoren Programma zo’n 1.600 bedrijven doen ontstaan, tientallen daarvan zijn naar de beurs gegaan en meer dan de helft wisten ook nog extra investering aan te trekken.

Vooraanstaande bedrijven die in de afgelopen jaren door het incubator programma zijn ontstaan en uitstekende resultaten hebben behaald zijn o.a.: Neuroderm, uitgebroed in de Ofakim incubator, is eind vorig jaar met een openingskoers ter waarde van $164 miljoen naar de beurs gegaan (met de IPO $45 miljoen opgehaald); de waarde van Steadymed, uitgebroed in de Rad BioMed incubator, op de NASDAQ wordt dit jaar beraamd op $100 miljoen (met de IPO $40 miljoen opgehaald); en CyActive, uitgebroed in de JVP Cyber incubator, is dit jaar door PayPal overgenomen voor $60-80 miljoen (wordt het ontwikkelingscentrum van PayPal in Israël).

Als gevolg van de eerder dit jaar uitgegeven richtlijn zijn verscheidene wijzigingen aangebracht in het programma. Het meest beduidend is de voorkeur voor een groep met meerdere aandeelhouders om brede ondersteuning te kunnen waarborgen voor de bedrijven. Het verhogen van de minimale inzet naar NIS 50 miljoen kan ook een bijdrage leveren om ‘uitgebroede’ bedrijven langer te kunnen ondersteunen.

Avi Hasson, Chief Scientist van het Ministerie Economische Zaken: “Het technologische Incubatoren Program is een van de belangrijkste programma’s van het Bureau van de Chief Scientist, en de recente business competities getuigen van de aantrekkelijkheid van het programma, wanneer belangrijke partijen en organisaties uit de financiële en zakelijke sector met elkaar concurreren om het recht voor het opzetten van een technologische incubator.”

Het programma is een succesvolle samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven, en wordt beschouwd als een “belangrijke generator” van start-up bedrijven in Israël. Het is een uniek concept dat wereldwijd belangstelling heeft gewekt.

Voor de richtlijn, een uitleg over de wijze hoe je een voorstel kan indienen kijkt u op: www.incubators.org.il

Meer informatie over het Technological Incubator Program van de Chief Scientist en succesverhalen kunt u hier vinden.