Better Place had de wereld kunnen veroveren met haar elektrische auto, maar helaas was de wereld er nog niet klaar voor. Misschien wordt 2016 wel het jaar voor de automotive industrie? Zullen de elektrische auto’s in 2016 echt doorbreken? Zullen Google en Tesla de zelfrijdende auto op de markt brengen en dan nog de drukkende vraag zijn software bestuurde auto’s nog wel veilig?
Chrystler moest in de zomer van 2015 1.4 miljoen voertuigen terughalen omdat er een gevaarlijk defect in het software systeem zat. Door dit defect kondenvoertuigen makkelijk gehackt konden worden. Gedurende hack bleek dat de hackers ook controle hadden over het stuurmechanisme, transmissies en de remmen. Chrystler heeft hierop gereageerd door gelijk actie te ondernemen en een software update uitstuurde om er voor te zorgen dat in de toekomst deze type aanvallen geweerd konden worden.
Dus in een wereld waar bijna alles beschermd wordt door codering, zullen autoproducenten de cyberbeveiliging van voertuigen slimmer en efficiënter moeten implementeren. Dit is ook een van de redenen dat een aantal autoproducenten, zoals Chrystler, naar Israël is afgereisd om meer te weten te komen over de waarde van Israelische technologie tegen hackers. Ondanks het feit dat Israel een nieuwkomer is in de auto-industrie met bedrijven zoals Argus Cyber Security, Mobileye, en Powermat is het land begonnen aan een inhaalslag en zorgen met een vooruitstrevende blik voor een veilige en slimmere visie.

Cyberbeveiliging voor auto’s

In een wereld waar auto’s geconnect zijn aan het internet zijn de dreigingen van een auto-hack onoverkoombaar. Om deze reden was het Israelische automotive cyber security startup Argus niet verrast door het nieuws.  Precies om deze reden heeft Argus een systeem ontwikkeld om de veiligheid van de inzittende te kunnen veiligstellen en ondersteunt hiermee de auto-industrie door prioriteiten en regel en wetgeving rondom cyber security verder door te ontwikkelen.

Om hacks te voorkomen maak Argus gebruik van ’ Electronic Control Units (ECUs), deze controleren de systemen van de remmen, motor, het stuur en airbags. Het gepatenteerde systeem van Argus scant de inkomende en uitgaande datastroom van de auto’s communicatiesysteem. Het communicatiesysteem is vaak gebonden aan een direct IP adres waardoor het snel te herkennen is wanneer er dreigingen van een hack te analyseren zijn en kan er actie worden ondernomen. Argus is niet het enige bedrijf dat zich buigt over dit thema, TowerSec en Arilou zijn twee andere bedrijven met een soortgelijke mind-set uit Israel.

Computers op wielen

Israel is vergevorderd in de ontwikkeling van de cyber wereld, waaronder ook de ontwikkeling van de IoT geconnecte voertuigen.  De ontwikkeling van slimmere software en het combineren van geavanceerde R&D en internationale kwaliteitsstandaarden blijft zich vooruitstreven. Zie hieronder een klein filmpje over de industrie.

[youtube]https://youtu.be/4CBKnUAFTr0[/youtube]

Een van de meest innoverende bedrijven in Israel is het bedrijf Powermat. Weet je wel, het bedrijf dat binnen dertig seconde je smartphone batterij kan opladen. Dit bedrijf buigt zich momenteel over batterijen voor auto’s. Tevens heeft General Motors (GM) geïnvesteerd in dit bedrijf, mede vanwege de belangrijke niche voor batterijopladers en batterijen voor elektrische auto in de auto-industrie. Powermat heeft onlangs ook aangegeven te werken aan een technologie die een auto batterij kan opladen in vijf minuten.

Een ander goed voorbeeld van een innovatief bedrijf is Mishor 3D. Mishor 3D realiseert 3D navigatie geprojecteerd op het dashboard.  Deze projectie wordt gerealiseerd door Heads-Up-Display (HUD). Onder meer, Autoproducent Ford heeft deze technologie gekocht om deze technologie te installeren in haar voertuigen.

Veiligheid eerst

Susita Vehicles is de enige auto-industrie die Israel heeft gehad. De laatste productie was dan ook1980. Desondanks de gelimiteerde ervaring in de auto-industrie worden er wel in Israel diverse veiligheidsproducten ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn riemen, airbags, camera’s, monitoring systemen zoals Mobileye en Brightway Vision. Al deze bedrijven werken naar een veiligere toekomst met een bestuurdersloze auto’s.

De autoproducent Tesla heeft de technologie van MobileEye geimplementeerd in een van de laatst ontwikkelde modellen die zonder bestuurder kan rijden. Het model zal mogelijk aan het einde van het jaar op de markt worden gelanceerd. Tevens heeft de Taxi en Limounisine commisie in New York aangekondigd dat Mobile Eye’s monitoring systeem geïnstalleerd zal worden in verschillende taxi’s om de veiligheid van de bestuurder en passengier te verbeteren.

Mobileye’s technologie maakt gebruik van een camera dat in samenwerking met een software bepaald hoeveel tijd de bestuurder nodig heeft om een obstakel te vermijden en een ongeluk voorkomen. De technologie is ontwikkeld door Prof. Amnon Shashua van de Herbreeuwse Universiteit. Een ander aspect van de technologie is dat het ook signalen afgeeft waneer het voertuig te dicht op voetgangers komt, buiten de lijnen van de rijbaan terecht komt en kan zelfs op de rem stappen wanneer het moet ingrijpen.

Een ander Israelisch bedrijf die hetzelfde type technologie ontwikkeld als Mobile Eye richt zich op op nachtvisie, BrightWay Vision. BrightWay’s technologie maakt het mogelijk voor bestuurders om beter te zien in de nacht, alsof ze nachtvertekijkers op hebben, maar dan niet op hoeven. De gesynchroniseerde camera’s en verlichting zorgen ervoor dat de inkomende lichten van passerende auto’s op kleine stippen lijken en de niet verlichtte stukken op de weg worden verlicht door de Brightseye technologie.

Read the article in English here