Shoppen behoort ongetwijfeld tot een van onze ‘favoriete’ bezigheden, ook in Israël. Dusver hebben blinden en slechtzienden daarbij moeten vertrouwen op mensen die hen begeleiden wanneer zij gingen winkelen in de stedelijke shoppingcentra. Maar dat zal binnenkort veranderen: In de Azrieli Mall in Hod Hasharon is namelijk een pilot gaande genaamd RightHear dat blinden en slechtzienden helpt beter te begrijpen waar ze zijn.

Over niet al te lange tijd zal de piloot worden uitgebreid naar andere Azrieli winkelcentra en zullen de verzamelde gegevens ons meer uitsluitsel kunnen geven. RightHear, dat is ontwikkeld door de Israëlische start-up Zikit, helpt visueel gehandicapten met behulp van geluid een specifieke locatie te vinden.

Zikit is opgericht door Gil Elgrably en Idan Meir. Het bedrijf gebruikt iBeacon technologie, een protocol dat door Apple is ontwikkeld, dat de exacte locatie van een gebruiker in gebouwen kan vaststellen, ook zonder satellietontvangst of actieve GPS-componenten. Met RightHear kunnen visueel gehandicapten zich daarom in een winkelcentrum oriënteren en direct naar de de verschillende winkels worden geleid. Tevens heeft het een functie om in noodsituaties hulp te bellen. Kortom, RightHear geeft mensen die anders niet alleen zouden kunnen gaan winkelen een stukje onafhankelijkheid terug.

RightHear heeft vier belangrijke functies waardoor visueel gehandicapte gebruikers zich beter kunnen oriënteren: Het geeft gebruikers een update van hun locatie en meer informatie over hun omgeving. Het leidt gebruikers naar hun bestemming. En last but not least, beschikt RightHear over een noodsituatiefunctie met audio hulp.

“We zijn bijzonder trots als eersten in Israël de synergie tussen de iBeacon technologie en de wereld van toegankelijkheid aan te voeren,” zegt Elgrably.

“Met onze RightHear app kunnen we echt iets betekenen voor mensen met een handicap en echte waarde toevoegen. RightHear maakt hun leven op bepaalde manier makkelijker en eenvoudiger. Het zal ook bedrijven helpen beter te voldoen aan regels en voorschriften met betrekking tot toegankelijkheid van werkplekken en bedrijven, en tegen aanzienlijk lagere kosten dan reeds bestaande alternatieven.”

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DVd-EcHRuCM[/youtube]

Het Zikit kantoor maakt deel uit van het Hubanana Project, een ‘broedplaats’ voor ondernemers en start-ups opgericht door de gemeente Ra’anana.RightHear is beschikbaar voor Android en iOS.

Een einde aan “naming and shaming”

Dankzij een andere nieuwe Israëlische app, SessMe, kunnen tieners nu shaming op social media voor zijn: ze kunnen voorkomen dat stalkers gebruik maken van hun posts, ze kunnen hun persoonlijke veiligheid online verhogen en ze kunnen gênante foto’s “ongedaan maken”, ook nadat ze viraal zijn gegaan.

“Ongepaste berichten versturen is een serieus probleem onder tieners. Er is sprake van shaming, sexting, pedofilie en geestelijke chantage,” zegt Esther Liebersohn Namer, woordvoerder van SessMe.

“Ik heb zelf als jong meisje anorexia gehad en werk nu [als volwassene] met meisjes met anorexia die tegen mij zeggen: ‘Wat wil je? We worden digitaal aan de schanpaal genageld!” Vaak betreuren diegenen die kwetsende berichten hebben verstuurd achteraf hun daad. Tot nu toe was er weinig wat je kon doen wanneer het bericht eenmaal was verzonden. SessMe’s nieuwe private messaging platform biedt een oplossing. Met de app die sinds oktober reeds honderdduizend keer is gedownload kun je vanaf nu een ongepast bericht terughalen en uit het netwerk verwijderen, ook al is het naar miljoenen apparaten doorgestuurd.

Bijna iedereen heeft wel eens op het een of ander moment een messaging-blooper verstuurd. In de meest extreme gevallen kunnen slecht geformuleerde of kwetsende berichten leiden tot openbaar shaming, een fenomeen dat in de afgelopen jaren al veel onherstelbare schade heeft veroorzaakt– het kostte mensen hun baan, waardoor zij depressief werden of, in de meest ernstige situaties, zelfmoord hebben gepleegd. Met SessMe kan de hele cultuur van sociale media positief veranderen, zegt Liebersohn Namer, die ervan overtuigd is dat SessMe een van de grootste revoluties is op het internet van de afgelopen jaren.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LfgoADoc0_M[/youtube]

Maar dat is slechts een deel van het SessMe verhaal. De app, beschikbaar voor Android en iOS, biedt ook high-security encryptie opties voor berichten, foto’s en video’s, waarin alleen de geadresseerde de inhoud  kan “ontgrendelen”.

Encryptie is een hot topic in het huidige politieke debat, omdat het gekoppeld gaat met de oorlog tegen het terrorisme. Amerikaanse en Britse autoriteiten hebben zich tegen encryptie uitgesproken omdat men vreest dat het een veilige manier van communiceren voor terroristen zou kunnen betekenen.

Na de onthulling in 2013 van de Edward Snowden documenten over het massaal bespioneren door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zijn bedrijven hun communicatie veel zwaarder gaan beveiligen (versleutelen). In de VS, zijn Google en Apple in september vorig jaar onder vuur komen te staan van FBI-directeur James Coney voor de invoering van encryptie-technologieën. In het kielzoog van de Charlie Hebdo aanslag in Parijs begin dit jaar heeft de Britse premier David Cameron in het Verenigd Koninkrijk de publieke woede gewekt, toen hij zijn steun aankondigde voor de voorgenomen anti-terrorisme wetten die ervoor zouden zorgen dat ambtenaren versleutelde gegevens zouden kunnen openen (ontsleutelen).

You can read the original article on Jerusalem Post.