Lekken in watersystemen is een scenario dat nutsbedrijven wereldwijd hoofdpijn veroorzaakt. De Wereldbank schat dat gemiddeld 30 procent van het drinkwater van nutsbedrijven (tot 50% gaat het om faciliteiten met oude of onbetrouwbare infrastructuur) verloren gaat door lekkage. Het totale plaatje winst/verlies laat zien dat wereldwijd miljarden dollars per jaar verlies wordt geboekt, en dan zit hier nog niet het aspect waterverspilling bij.

Israëlische bedrijven zoals TaKaDu, Aquarius Spectrum en de Arad Group hebben slimme oplossingen bedacht om de  naar schatting 46 miljard liter per dag drinkwaterverspilling tegen te gaan.
De Israëlische startup Utilis voegt daar met haar idee om bestaande satellietbeelden te gebruiken voor het lokaliseren van ondergrondse lekkages een nieuwe manier aan toe.
De Utilis oplossing maakt gebruik van spectraal beeldmateriaal verkregen door op satelieten gemonteeerde sensoren die lekkage in distributieleidingen over duizenden vierkante kilometers in een keer kunnen ontdekken, en het mooie is dat daarvoor geen nieuwe software of hardware installatie in de faciliteit nodig is noch extra mankracht op de grond.

De beelden worden verwerkt door middel van een gepatenteerd set algoritmen die de unieke “handtekening” van het drinkwater kunnen vaststellen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld regenwater of zwembadwater). De klant krijgt een gedetailleerd grafische lekkage rapport op een kaart compleet met straten, pijpleidingen en informatie over de omvang van het lek.

Het idee om beschikbare satelietbeelden te gebruiken om ondergrondse lekken op te sporen ontstond bij Lauren Guy, nu 29, tijdens zijn studie toen hij deze beelden gebruikt om water op andere planeten te zoeken. Na het afronden van zijn master werdt Guy duidelijk hoe groot het lekkage probleem is en besloot om zijn kennis van remote sensing in de praktijk in te zetten. Wanneer radiogolven de atomsfeer kunnen doordringen, zo redeneerde hij, dan zouden de radiogolven ook door de grond moeten kunnen kijken.

De beelden zijn afkomstig van commerciële en onderzoekssatellieten die al in de lucht zijn: “Theoretisch kunnen we zelfs met een kant-en-klaar rapport in de hand naar een potentiële klant gaan.” Het beeldmateriaal is immers beschikbaar en kan daardoor ook direct worden geanalyseerd.

Lauren Guy en Eran Nevo, voorheen VP R&D bij het e-mail marketingbedrijf Truvle en nu Utilis CEO, hebben Utilis in 2013 samen opgericht. Het privaat gefinancierde bedrijf, dat momenteel op zoek is naar investeringen, verkoopt haar diensten aan nutsbedrijven op maand-, kwartaal- of halfjaarbasis. De periodieke lekkagerapporten kunnen vroege lekken opsporen en tegelijk de effectiviteit van reparaties controleren.

You can read the full article on Israel21C.