Tel Aviv, gelegen in het land met het hoogste aantal startups per hoofd van de bevolking staat bekend als start-up hoofdstad van Israël. De “stad die nooit stopt” aan de Israelische kust heeft het beste startup ecosysteem buiten de VS dankzij het techneuten milieu en talenten pool, aldus een recent rapport van data firma Compass.

Behalve de krantenkoppen over overnames van Israëlische startups voor miljarden dollars weet men buiten Israel vaak nog niet veel over de behind-the-scenes van Tel Aviv. Haar programma voor duurzame stedelijke ontwikkeling en een grotere maatschappelijke betrokkenheid heeft Tel Aviv de titel “‘s-Werelds Slimste City” doen winnen. Daarnaast is Tel Aviv, een van de weinige steden die de jaarlijkse DLD innovatie conferentie organiseert – leidingevend op het gebied van het stimuleren van ondernemersgeesten en tevens thuisbasis van collaborative workspaces, beleggingsondernemingen en wereldwijde innovatie conferenties.

“Tel Aviv is de Startupstad van de Startup Natie,” aldus Gilad Uziely, directeur voor economische ontwikkeling van het programma ‘Tel Aviv Global. “Innovatie maakt deel uit van de DNA van de mensen uit Tel Aviv.”

Een van de tech oplossingen voor de bewoners van de stad Tel Aviv is gratis Wi-Fi Access (Tel-Net) in de stad. Deze dienst is door de gemeente zo’n twee jaar geleden gelanceerd. WiFi is nu beschikbaar op 3,7 miljoen vierkante meter (inclusief de stranden van de stad, boulevards, coffeetentjes en statup hubs) en heeft sinds haar lancering al meer dan een kwart miljoen unieke gebruikers.

Een andere slimme oplossing is de zogenaamde “Digi-Tel”, een uniek persoonlijk servicesysteem waardoor de stad via mail en SMS-berichten informatie kan verstrekken zoals kortingen voor evenementen of waarschuwingen voor bij voorbeld wegwerkzaamheden in bepaalde wijken.

 

Daarnaast ondersteunt Tel Aviv ook jonge creatievelingen bij het opzetten van gesubsidieerde werk hubs die ondernemers en kunstenaars met elkaar samenbrengen. Een zo’n werkhub is “Mazeh 9” dat zich richt op de groei van startups door het voorzien van stimulerende werkomgevingen, in evenementen en diverse andere gratis diensten.

Tel Aviv is ook de thuisbasis van verschillende workingplekken, een concept dat is gegbouwd op het delen van faciliteiten, voor een klein maandelijks budget kleine kantoorruimtes voor kleine startups (met gedeelde diensten, zoals o.a. kopieerapparaten en espressomachines). In Tel Aviv zie je niet het sterotype verhaal van de uitvinder die is gestart vanuit een garage of een kelder: Veel startups worden geboren in de hoofden van jonge ondernemers die werkzaam zijn in co-werkplekken. Het startup ecosysteem van de stad, is bevoorrecht door inspirerende omgevingen met veel seed-stage-startups die ervoor kiezen om in co-werkplekken te beginnen zoals WeWork.

Volgens Ronnie Ceder van WeWork weten Israëli’s hoe zij de ondernemingsgeest naar een geheel nieuw niveau kunnen brengen. We komen uit community-based achtergronden en we weten wat het betekent om deel uit te maken van iets dat groter is dan jezelf, maakt niet uit of het nu om een sportteam, familie of het leger gaat – we werken samen om te slagen, “vertelt Ronnie NoCamels. “WeWork is deel van de oplossing dat mensen en bedrijven bij elkaarbrengt.’

Mindspace is nog zo een pionier in de trend van co-workingplekken. Als tijd is geld, dan is het idee om tijd en geld te besparen zodat startups zich kunnen richten op hun creatieve werk. Voor alles wordt gezorgd, van toegang tot internet tot het repareren van de airconditioner, mits je lid bent. Het idee erachter is om een mooie en comfortabele omgeving te creëren voor een divers gemeenschap dat bestaat uit high-tech en design professionals.

 

In Tel Aviv vind je ook allerlei soorten investeerders van vele nationaliteiten – venture capital bedrijven, private equity beleggers, institutionele beleggers, incubators en angel investeerders. Volgens het IVC Research Center hebben Israëlische startups in 2015  een recordjaar gehad: in de eerste drie kwartaelen van 2015 heeft men $ 3 miljard weten op te halen, in dezelfde periode van 2014 was dit $2.3 miljard. Een deel van dit geld is doorgesluisd naar bedrijven in startup accelerators die in Tel Aviv makkelijk te vinden zijn.

Volgens de stad van Tel Aviv zijn er momenteel 50  startup accelerators en incubators actief in de stad, dat is meer dan het dubbele aantal van drie jaar geleden. Accelerators, of deze nu gesponsord zijn door de stad, een multinational of een lokaal venture capitalbedrijf, verlenen seed-startups financiële hulp en mentorschap.

 

Een van de lokale accelerators is CREATE Tel Aviv, gesteund door Terra Venture Partners, de gemeente Tel Aviv alsmede door sponsoren uit het bedrijfsleven. Het voorziet startups in een zes maanden programma waar individueen worden gematcht met multinationals en waar men werkt aan het opzetten van nieuwe tech ondernemingen.

Een andere accelerator gericht op seed-stage startups is Elevator. Elevator brengt Israëlische innovatoren samen met internationale markten en investeerders, voornamelijk in de VS en Europa. Nautilus, een lokale accelerator opgericht door AOL (inmiddels eigendom van Verizon), is bedoeld om startups ondersteuning voor maximaal een jaar te bieden. Nautilus levert fondsenwerving, strategische ondersteuning, alsmede productondersteuning. Daarnaast krijgen startups toegang tot het netwerk van AOL.

Wellicht is deze creatieve tech community van Tel Aviv wel de plek voor jou!

The original article was published in English on NoCamels.