WoundClot kan ernstige bloedingen binnen een paar minuten stoppen en tegelijk het natuurlijke bloedstollingsproces verbeteren.  Het in Israël ontwikkelde verband is bedoeld voor gevallen van ernstige bloedingen waar conventionele behandelprocedures niet werken.

Volgens Yuval Yaskil, eigenaar en CEO van Core Scientific Creations (CSC) stopt WoundClot niet alleen binnen enkele minuten ernstige bloedingen  – zonder druk uit te hoeven oefenen op de wond – maar ondersteunt het ook het natuurlijke stollingsproces. “Gevallen van ernstige, ongecontroleerde bloedingen zijn de nummer één doodsoorzaak op het slagveld,” vertelt Yaskil.

De traditionele handelwijze bij uitwendige bloedingen schrijft voor dat er rechtstreeks druk wordt uitgeoefend op de wond om verder bloedverlies te voorkomen maar, zo zegt Yaskil, bij steekwonden in de nek of bij hoofdtraumaletsels werkt druk niet. “Met deze [onze] producten kunnen wij zeer ernstige bloedingen behandelen in het veld, met een minimum aan training, met slechts een minimale afwijking van de reguliere medische behandeling of protocollen die vandaag de dag worden gebruikt.”

Het stelpen van de bloeding alleen is niet voldoende aangezien het soms uren kan duren voordat een patiënt een ziekenhuis bereikt. Dit is dan ook de reden waarom WoundClot chemisch is bewerkt: niet alleen om ervoor te zorgen dat de bloeding sneller stopt en het natuurlijke stollingsproces wordt verbetert maar ook om zijn 24 uur stabiliteitsfactor. “Ons product is uniek omdat het het enige product op de markt is dat zonder compressie werkt en tegelijk bio-absorbeerbar is. En daarin ligt natuurlijk een contradictie:. Bio-absorbeerbaar betekent dat het product na verloop van tijd oplost en voor het stelpen van een bloeding heb je een stevig membraan nodig, en dat is eigenlijk de truc, of het patent dat wij ontwikkelen,” aldus Yaskil.

Het brein achter de uitvinding van de WoundClot is Dr. Shani Eliyahu Gross, vice-president en CTO van CSC. Dr. Eliyhahu Gross dompelt een WoundClot verband, dat er niet anders uitziet als elk ander verband, in water en licht toe dat de unieke chemische structuur de absorptie van grote hoeveelheden vloeistoffen mogelijk maakt zonder dat het verband zich oplost.

The original article was published in English on The Jerusalem Post.