Israëlische onderzoekers hebben een mini “lever-op-‘n-chip” ontwikkeld die wetenschappers kan helpen in de strijd tegen leverziekte, kanker en tal van andere aandoeningen.

De chip bestaat uit menselijk weefsel inclusief biosensoren voor zuurstof, glucose en lactaat. Metingen kunnen in real time worden bijgehouden  en uitlezingen direct weergegeven op een computer. De technologie, ontwikkeld aan Israëls Hebrew University, zal de studie van cellulaire processen mogelijk maken en zal een bijdrage leveren aan het beter begrijpen van wat er gebeurt wanneer cellen door ziekte worden beschadigd.

 

In de studie vertellen onderzoekers over het gebruik van micro-sensoren die veranderingen in cellen meten wanneer ze worden blootgesteld aan nieuwe geneesmiddelen. Aangezien levertoxiciteit het gebruik van nieuwe geneesmiddelen kan beperken, kan het instrument dus worden ingezet om minder toxische geneesmiddelen te screenen.

In het onderzoek dat in de studie wordt beschreven gebruikten onderzoekers de chip om het medicijn Rezulin te bestuderen, een geneesmiddel dat werd gebruikt voor behandeling van o.a. diabetes tot het in 2000 uit de handel is gehaald omdat het ernstige leverbeschadiging veroorzaakte. Rezulin kostte de fabrikant meer dan $750 miljoen dollar aan rechtszaken.

Opmerkelijk was dat de conventionele analyses geen leverbeschadiging door troglitazon konden aantoonen, de nieuwe lever-op-‘n-chiptechnologie wist echter mitochondriale stress vast te stellen. Mitochondriale stress kan een vroeg teken zijn van celdood, de chip kan dit voorkomen door tekenen in een vroeg stadium op te sporen.

“Het vermogen om metabolische fluxen te meten met behulp van een kleine hoeveelheid cellen onder bepaalde fysiologische omstandigheden kan het onderzoek naar neuro-degeneratieve ziektes, stamcellen kanker en geneesmiddelen herdefiniëren,” aldus Nahmias in een verklaring.

Volgens de Hebrew University toont de studie aan dat het mogelijk is om in realtime metabolische functies van cellen die over een lange periode zijn blootgesteld aan verschillende concentraties geneesmiddel te kunnen meten door het gebruik van de ‘micro-chip-lever’.

De studie, die onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, kan een revolutie teweeg brengen op het gebied van in vitro-methoden aangezien de voorgestelde methode een echt alternatief is voor dierproeven als het gaat om het evalueren van de toxiciteit van chemische stoffen.

Foto’s: The Hebrew University of Jerusalem

You can read the full article in English on NoCamels.