TV Format

In de afgelopen jaren heeft Israël zich in hoog tempo ontwikkeld tot wereldwijde producent en distributeur van tv-formats. Israëlische shows en series zoals “The Vault”, “In Treatment”, “Who’s still standing”, “Hostages” en “Homeland” zijn wereldwijd te zien op TV. Het land dat bekend staat als de ‘start-up nation’ is niet alleen innovatief op hightech gebied, maar heeft haar creativiteit ook in de tv-wereld weten te bewijzen.

Mede dankzij de bloeiende hightech industrie zijn door Israëlische ondernemers veel innovatieve transmedia formats ontwikkeld. Een ware buzz ontketende in de televisiewereld in 2013 de interactieve talentenshow “Rising Star” van het Israelische productiebedrijf Keshet dat door producenten en zenders uit meer dan 25 landen is aangekocht. Keshet heeft met “Rising Star” als eerste tv-format ontwikkelaar gebruik gemaakt van een door het Israëlische bedrijf Screenz ontwikkelde digitale infrastructuur waardoor kijkers voor het eerst real-time via een app konden stemmen.

the 1st International TV formats ConferenceUit een onderzoek dat is uitgevoerd op de jaarlijkse tv- en entertainment beurs MIP-tv in Cannes onder driehonderd topmensen uit de televisiewereld kwam naar voren dat Israël momenteel ‘HOT’ is op het gebied van formatontwikkeling. Avi Armoza, oprichter en directeur van Armoza Formats, een Israëlisch bedrijf dat wereldwijd formats verhandelt, vertelt in een interview met VPRO over het waarom: “Het succes van onze formats heeft gezorgd voor een sneeuwbaleffect. Elk succes helpt het volgende format op weg, omdat zenders er steeds meer vertrouwen in hebben dat Israëlische formats het goed doen.” Voor het succes van Israëlische formats zijn er volgens Armoza ” twee hoofdredenen. Ten eerste hebben Israëliers geen moeite met het nemen van [een] risico. We kunnen goed in onzekerheid leven. In de format­wereld weet je nooit honderd procent zeker of een programma aan zal slaan. Je op je gemak voelen in een onzekere situatie helpt bij het nemen van de risico’s die nodig zijn om een succesvol format te ontwikkelen.”

Vanwege de wereldwijde vraag naar TV-formats uit Israël organiseert het Israel Export Institute samen met de Foreign Trade Administration van het Israëlische Ministerie Economische Zaken op 19 en 20 september 2016 in het “Califh”, Tel Aviv-Jaffa de eerste Israeli TV Formats Conference.

Doel van de conferentie is het creëren van netwerk mogelijkheden en het leggen van contacten tussen lokale tv makers, alsmede inkopers en leidinggevenden, uit de internationale televisie-industrie.

De organisatoren verwachten afgevaardigden van o.a. CBS, NBC (US), ITV, Sky (UK) Mediaset (IT, SP), Pro7, RTL (DE), Globo (BR), ESG-Endemol Shine Group (makers van Big Brother, MasterChef), Sony (makers van Shark Tank, Pyramid), A3M-All3Media (makers van Undercover Boss, Kitchen Nightmares).

Mocht u geïnteresserd zijn en wilt u de primeur op de nieuwste ontwikkelingen uit de Israëlische formatswereld, meldt u zich dan aan via deze link. Voor vragen over de conferentie kunt u ons ook een e-mail sturen.

Deelname voor buitenlandse bezoekers is gratis.

Reiskosten en verblijf zijn voor eigen rekening.

Hier vindt u de agenda van de conferentie.