Luchthavens zijn altijd een geliefd doelwit geweest voor terroristen, wat heeft geleid tot een verbeterde beveiliging. Van tijd tot tijd echter, ondanks miljarden aan investeringen in personeel en een scala aan veiligheidsmaatregelen, slagen terroristen er toch in vliegvelden aan te vallen. Met Brussel’s Zaventem als meest recente slachtoffer van terrorisme, is heel Europa opgeschrikt.

Tel-Aviv’s Ben Gurion International Airport wordt beschouwd als een van de veiligste luchthavens ter wereld, wat heeft geleid tot een tot een ongekende belangstelling voor veiligheidsmaatregelen die zijn ontwikkeld in Israël. Dit met het gevolg dat Israëlische beveiligingsbedrijven tot de wereldwijde top behoren.

Een voorbeeld van een van deze bedrijven is Suspect Detection Systems Ltd (SDS), dat vliegvelden ondersteunt om verdachte personen te herkennen door middel van het analyseren van fysiologische veranderingen bij passagiers. Het COGITO systeem werkt met verschillende sensoren om nervositeit te detecteren door middel van het waarnemen van verhoogde zoutgehaltes in transpiratie, een algehele toename van zweetproductie, druk in de aderen en thermische veranderingen in het gezicht. Hierdoor is het mogelijk personen te onderzoeken, zonder de betrokkenheid van een mens.

SDS werd in 2004 opgericht door Eran Drukman, voormalig vice-president of sales in Nice Ltd., Gal Peleg, voorheen een senior algoritme ontwikkelaar bij Comverse, Yeshayahu Horowitz, voorheen het hoofd van de polygraaf divisie bij de Israëlische politie en Shabtai Shoval. Het bedrijf werd gefinancierd door het Amerikaanse Department of Homeland Security en heeft nauw samengewerkt met de Israëlische defensie in de ontwikkeling van haar technologie.

Het identificeren van een terrorist’s nervositeit voorafgaand aan een aanval

Volgens Shoval kunnen de sensoren die het systeem gebruikt veranderingen in de fysiologie of verhoogde nervositeit bij een verdachte op afstand waarnemen. Mede door deze technologie kan de beveiliging verdachte personen voorafgaand aan een aanval identificeren in een publieke ruimte, zoals luchthaven terminals, stadions en metrostations.

“Bij de aanschaf van het systeem dat SDS heeft ontwikkeld realiseerden Israel, de Verenigde Staten, Rusland, China, Singapore, Mexico en Centraal America zich dat dit systeem het enige instrument was dat terroristen uit een menigte kan pikken”, zegt Eran Drukman, een van SDS’s CEO’s.“Zonder enige specifieke informatie is er geen technologische manier om terroristen uit een groep van honderdduizenden onschuldige mensen te filteren zonder het gebruik van ons systeem. Europese landen vinden het op dit moment lastig om de ernst van hun situatie te accepteren en het feit dat om veiligheid te garanderen zij de prijs moeten betalen met een zekere mate van schending van het recht op privacy van diegenen die immigreren naar hun land of terugkeren van elders.”

Drukman stelt dat op een gegeven moment Europese landen tot de conclusie zullen komen dat het ondervragen van personen die binnen hun grenzen willen verblijven de enige manier is om gevaarlijke individuen te identificeren en dat dat een beperkte inbreuk op de privacy van die immigrant zal betekenen.

Ogenblikkelijke identificatie

Een andere manier om een ​​snel bewegend persoon te identificeren is ontwikkeld door Farkash Security Technology Ltd (FST), zo’n acht jaar geleden opgericht door Maj-Gen en (Res.) Ze’evi Farkash, voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst, die sindsdien heeft gediend als CEO sinds de oprichting van het bedrijf.

Het bedrijf heeft een software ontwikkeld voor gezichtsherkenning die met behulp van een camera, een persoon in enkele milliseconden kan identificeren en ervoor zorgt dat gebruikers kunnen afzien van oudere vormen van identificatie zoals id-kaarten of codes.

“Wij geloven dat in de 21e eeuw technologie ons in staat stelt om personen in beweging te identificeren met een hoge mate van nauwkeurigheid en zonder vertraging te behoeven” zegt Aryeh Melamed, FST’s Vice-President Marketing.

“FST maakt gebruik van software waarvoor een eerste registratie nodig is welke minder dan een minuut duurt, hierna zal een veiligheidscamera de persoon in enkele miliseconden identificeren, met een hoge mate van zekerheid. Het is beter dan wat elk mens of ouder identificatiesysteem kan.”

Volgens Melamed, worden alle biometrische gegevens, met inbegrip van gezichts- en lichaamsanalyse, gecodeerd en opgeslagen volgens de strengste privacy- en vertrouwelijkheidsnormen ter wereld.

“Het systeem wordt momenteel getest om  leden van frequent flyer clubs van diverse luchtvaartmaatschappijen te identificeren en zodoende de veiligheidsscreening en het identificatieproces te verkorten” voegde hij eraan toe.

Drone-opsporings radar

Een andere bedreiging waarmee gevoelig faciliteiten – zoals luchthavens – in de afgelopen jaren in meerdere mate mee te maken krijgen zijn de op afstand bestuurde drones. De mogelijkheid dat een terroristische organisatie gebruik maakt van om een aanval uit te voeren is en blijft een mogelijkheid.

Magna BSP Ltd is een bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld om effectief met deze dreiging om te gaan. Magna heeft een passief electro-optical radar systeem ontwikkeld dat drones detecteerd met behulp van unieke technologie en heeft een slagingskans van meer dan 99% met een minimale kans op vals alarm wanneer het gebruikt wordt op vaste perimeters zoals grenzen en gevoelige faciliteiten. Tevens heeft het ook de mogelijkheid om drones uit te schakelen of over te nemen op afstand.

Het radarsysteem heeft nog een belangrijk voordeel: het zendt geen acitiveit uit en stoort de activiteit van andere partijen niet. Doordat het systeem andere activiteiten, zoals de communicatie tussen controle torens en vliegtuigen niet stoort kan het veilig worden toegepast op luchthavens.

Onder de klanten van het bedrijf zijn Ben-Gurion International Airport, de Israëlische Gevangenis Dienst, het Ministerie van Defensie, de IDF en klanten in het buitenland.

Bekijk het originele artikel hier.