Een van de meest invloedrijke mensen in de Israëlische tech scene gaf tijdens de Bloomberg Technologie Conferentie een ongelooflijk overtuigend argument waarom haar land de potentie heeft om de volgende Silicon Valley te worden: Omdat men in Israel talentgerecht werkt.  Op de vraag waar in de kommende jaren de grootste innovatie hubs zullen ontstaan antwoordt Inbal Arieli, vice-president strategische partnerschappen van de Start-Up Nation Central: Silicon Valley zal leidend blijven, echter zal het in de toekomst steeds meer moeten concurreren met Israël.

Wereldwijd zijn de ogen van multinationals al langer richt op het leidende startupland Israël. We hebben het dan over Silicon Wadi, dichtbij Tel Aviv in de driehoek met Haifa en Jeruzalem. In Silicon Wadi werken meer software-engineers dan in Boston of Silicon Valley. Alle toonaangevende Amerikaanse technologie-ondernemingen zoals Microsoft, Apple, Oracle, Google, Facebook en vele anderen hebben 20-25 jaar geleden al gekozen voor Silicon Wadi. Israël telt momenteel 74 ondernemingen genoteerd aan de technologiebeurs Nasdaq en dat zijn er meer dan alle ondernemingen samen uit West-Europa, Japan, Taiwan en Zuid Korea of meer dan Silicon Valley zelf.

Terug naar Arieli. De jonge zakenvrouw heeft vertrouwen in Israël, omdat de overheid vanaf jongsaf aan de “soft skills” zoals creativiteit en out-of-the-box denken van jongeren stimuleert. “In Israël zien wij de opleiding in het leger als een zeer bijzonder element, dit is iets wat niet alle landen hebben,” zegt Arieli. Alle Israëlische jongeren worden op zeventien jarige leeftijd opgeroepen voor militaire dienstplicht in het Israëlische leger, het IDF. Aangezien deze scholieren nog maar weinig tot geen werkervaring hebben, kijkt het leger bij de selectie naar soft skills en talenten, zo vertelt Arieli.

Eenmaal aangeworven door het leger “worden ze blootgesteld aan grootste technologische uitdagingen en worden zij geacht deze met zeer beperkte middelen op te lossen,” zegt Arieli. “Als gevolg daarvan zijn jongeren in staat om disruptieve technologie te ontwikkelen en aan te voeren.”

Zo is de ultra-geheime Unit 8200 van het Israëlische leger een broedbed van een ongewoon groot aantal tech ondernemers. De technologie die in deze unit wordt ontwikkeld is namelijk vaak een spin-off technologie van het IDF die vervolgens in externe bedrijven, commerciele sector wordt gebruikt. In principe is er volgens Business Insider ook niet veel verschil tussen het volgen van terroristen en het monitoren van consumentengedrag.

Een ander belangrijk ingrediënt voor het succesvolle slagen van het volgende Silicon Valley is volgens Arieli toegang tot kapitaal. Israël is thuisbasis van meer startups dat meer venture capitalisten aantrekt per hoofd van de bevolking dan menig ander land.

Voorafgaand aan haar professionele carrière diende Arieli vijf jaar in het Israëlische leger. Als luitenant in de elite-inlichtingeneenheid gaf zij leiding aan het technologie team, daarnaast overzag zij de faculteit trainingsschool van de inlichtingendienst. Het bedrijf Start-Up Nation Central waar ze momenteel voor werkt is een non-profit organisatie dat leiders uit het internationale bedrijfsleven en de overheid  in contact brengt met Israëlische innovatoren.

Read the full original article on Tech Insider.