Israel is een enerverende plek om zaken te doen. Het land is een broeinest van innovatie, met het aantal start-ups dat oploopt tot in de duizenden en een overheid die veel kansen creërt voor ondernemingen –beide bestaande en nieuwe- om te groeien en te slagen. Dit alles heeft resultaat; met een groeiende economie, al sinds jaren, en de groeicijfers van de laatste vijf jaar tussen 2,5% en 5% doet de Israelische economie het al sinds 2006 structureel beter dan die van de EU en de VS. Het land blinkt voornamelijk uit in technologie, waar het door eigen toedoen, meedoet met de besten. Israel werkt hard om op dit niveau te blijven meedraaien, door middel van enorme investeringen en aandacht voor het behouden van de technologische positie die het land gebruikt om om economisch en strategisch voor te blijven.

Veel support vóór startups en dus veel startups

Door het uitnodigende economische, culturele en zakelijke landschap is er veel belangstelling voor het opzetten van een bedrijf in Israel, van binnenuit en  buitenaf. Het registreren van een bedrijf in Israel is relatief makkelijk en kan in Israel in minder dan een maand. Volgens de World Bank Group komt Israelop de 56e plaats als het gaat om het gemak van het starten van een bedrijf en 53e als het gaat om het om zaken doen in het algemeen (Ease of Doing Business scale).

Zodra een bedrijf geregistreerd is zijn er een hoop hulpmiddelen beschikbaar om een bedrijf  op gang te helpen. Voornamelijk voor het opzetten van een startup heeft Israel een gunstig klimaat; sommige experts vergelijken het land zelfs met Sillicon Valley. In 2015 haalde de startup sector in Israel een recordbedrag van 4,4 miljard binnen aan Venture Capital op, dit is in lijn met de stijgende cijfers van de afgelopen jaren. Zelfs grote bedrijven zoals Google, Oracle en Facebook hebben activiteiten en vaak een R&D vestiging in het land. Als het gaat om uitgaven op het gebied van R&D duldt Israel alleen Zui-Korea voor zich.

De overheid steekt veel middelen in het helpen van startups. De Israel Innovation Authority (vorheen de Office of the Chief Scientist) is toegewijdt aan het helpen van de startup sector en biedt fondsen om startups op gang te helpen. Ook het leger is van grote waarde voor het startup klimaat. Een groot deel van de Israelische jongeren wordt hier getrained tot hoogwaardige hackers. Deze training blijkt van belangrijke waarde aangezien het een goede basis biedt om door te groeien als succesvolle waardevolle programmeurs  in de commerciele wereld.

Tekort aan werknemers

Dat gezegd hebbende, er wordt gewaarschuwd dat de sterke technologie sector moeite zal hebben de sterke groei ook in de toekomst vast te houden en de concurrentie van opkomende innovatieve markten als west-Europa en Bejing voor te blijven. Er is een groeiend tekort aan geschoold personeel in Israel en veel vacatures in de technologische sector worden niet (snel genoeg) gevuld wegens de grote vraag naar personeel. Onderwijl vlakt de interesse van studenten om technische onderwerpen te studeren af en is moeilijk om voor buitenlanders om een werkvisa te krijgen.

Om deze zwakke punten te neutraliseren is de overheid begonnen met het actief uitreiken naar bevolkingsgroepen die zijn ondervertegenwoordigd in de technologische sector en zijn ontwikkelingen bezig die het makkelijker moeten maken om personeel van buiten Israel te halen.

Al met al biedt Israel een ondernemingsklimaat met veel kansen en ook unieke problemen die men nergens anders zal ondervinden.

Lees het oorspronkelijke artikel op: http://blogs.timesofisrael.com/key-features-of-doing-business-in-israel/