Israël zal dit jaar voor de 16e keer deelnemen aan de Olympische Spelen met de grootste delegatie sporters ooit. Maar Israëls vertegenwoordiging in Rio de Janeiro gaat verder dan alleen op sportief gebied. Ook diverse tech partijen zullen hun vaardigheid tonen tijdens de Olympische Spelen: De technologieen die je zult vinden omvatten beveiligingstechnologieën, live video transmissie-technologie, navigatieoplossingen voor het openbare vervoer, AR systemen, satelliet-technologie en sport tech.

International Security and Defense Systems (ISDS) en BriefCam (video-synopsis technologie) zullen voor de veiligheid zorgen. ISDS, die sinds 1982 geïntegreerde oplossingen voor complexe security projecten leveren, is de “Official Supplier” van beveiligingsoplossingen voor de Spelen.

BriefCam zal de Braziliaanse autoriteiten helpen bij het toezicht houden en bewaken van de straten. De video-synopsistechnologie van het bedrijf zorgt ervoor dat beveiligingspersoneel in een oogopslag beeldmateriaal van 24 uur kan overzien en daarmee makkelijker weet wat er speelt onder de honderdduizenden Olympische deelnemers en bezoekers.

RideOn – maker van augmented reality (AR) technologieën en producten voor outdoor activiteiten – is in Rio de officiële Israëlische vertegenwoordiger voor de inaugurele “Olympics Tech”. In mei had de startup de sport innovatie competitie gewonnen om vervolgens samen met 7 andere partijen deel te nemen aan de Global Innovation for Sports Competition.

Het andere Israëlische sport-tech bedrijf dat debuteert op de Olympische Spelen is Motionize. Het Amerikaanse roeiteam heeft het tracking-systeem reeds gebruikt in de aanloop naar de Olympische Spelen om haar prestaties te verbeteren. Het bedrijf dat in 2011 is opgericht maakt op unieke manier gebruik van twee onafhankelijke sensoren om peddelaars een compleet beeld te geven van hun bewegingen inclusief instant feedback. “Dusver kon een coach alleen maar één kant opkijken. Om dus nu alle bewegingen vanuit alle invalshoeken in real time te kunnen zien helpt enomr bij eht verbeteren van de prestaties,” aldus kajakker Maggie Hogan van het VS team tijdens een interview met de Sports Illustrated en waarom ze Motionize gebruikt om te trainen.

LiveU, pionier op het gebied van draagbare ‘video-over-cellular’-oplossingen, is geen onbekende meer op de Olympische Spelen. In 2008 en 2012 werden de LiveU camera’s al ingezet voor live video uplinks over mobiele netwerken. Meer dan 80 internationale zenders leveren de live action van de Olympische en Paralympische Spelen aan hun publiek via LiveU.

Navigatie en transporttechnologie zijn ook vertegenwoordigd op Rio 2016.  Pointer Telocation, ontwikkelaar en fabrikant van mobiele resource management, kreeg de opdracht om het CET RIO (Rio de Janeiro Transit Authority)  te voorzien van technologie en integratiediensten tijdens de Olympische Spelen voor het beheer van voertuigen en personeel dat verantwoordelijk is voor transit controle en noodgevallen.

Bezoekers van Rio 2016 zullen dankzij Moovit, een app voor openbaar vervoer, makkelijk van A naar B komen: de app geeft je in 35 talen real-time informatie over de snelste routes door de stad zodat iedereen zonder te veel oponthoud zijn of haar bestemming kan bereiken tijdens de Spelen. Op de officiële website van Rio kunnen we lezen dat er 50 kilometer aan nieuwe verbindingen in kaart zijn gebracht zodat de 1,5 miljoen bestaande lokale Moovit gebruikers en de geschatte 500.000 bezoekers efficiënt kunnen reizen.

“Rio maakt vorderingen wat betreft het gebruik van technologie en de samenwerking met Moovit geeft niet alleen bezoekers van de Olympische Spelen toegang tot een multimodale reisplanner met real-time informatie, maar ook de lokale bevolking heeft hier baat bij. Mensen zullen hun vervoer beter kunnen plannen, meer veiligheid en regelmaat ervaren bij het gebruik van het openbaar vervoer, dat is een geweldige prestatie voor de duur van de Spelen en tevens een belangrijke gift voor de bewoners van Rio “, aldus Rafael Picciani, secretaris van Rio Transportation.

You can read the article in full in English on Israel21C.