De term Smart City wordt gebruikt om projecten te beschrijven die de stad van aanzienlijke gemakken voorziet, diverse stedelijke barrières wegneemt en steden kan helpen om te verduurzamen. Zodoende kan er in een stad effectief worden gecommuniceerd en kosten worden gereduceerd. Daarnaast kunnen gemeenten deze projecten ook gebruiken om bewustzijn te creeren over een persoonlijke ecologische voetafdruk en hoe men deze kan verkleinen. Transport, energie, water, afval en de zorg zijn sectoren  die gemeenten door middel van de juiste technologie in theorie makkelijk kunnen verduurzamen.

Aangezien 2020 steeds dichterbij komt, en hiermee dus ook de Energieafspraken die zijn gemaakt, wordt het steeds essentieler om gezamenlijk te kijken naar hoe een smart city deze duurzame doelstellingen kan behalen. Dit is dan ook een van de doelstellingen van de European Utility Week 2016. ‘Hoe kunnen we de huidige ‘smart cities’ ondersteunen om duurzamer te functioneren?’. Hierbij wordt er gesproken over energieopslag, de grid, het integreren van duurzame energie op de grid, smart home applicaties, data management voor energie en water en intelligente gebouwen.

Om dit soort projecten te laten slagen worden veel nieuwe slimme technologien toegepast om gemakken zoals eletrische oplaadpalen aan te bieden. Deze slimme technologien varieren vaak omdat smart city verschillende sectoren omvat. Een goed voorbeeld is de opmars van de elektrische auto. Nederland ervaart een grote toename van de elektrische auto, dit komt mede door de Nederlandse doelstelling om de Europese proeftuin van de elektrische auto te worden. De genomen maatregelen om deze doelstelling te behalen werken en is te zien in gestegen verkoopcijfers. Er werden in 2015 18000 elektrische auto’s verkocht, en is verdriedubbeling in vergelijking met de 5000 die er zijn verkocht in 2012 1. Deze groei zorgt ook voor een grotere vraag naar elektriciteit om de auto’s op te laden en meer oplaadpunten. Dit legt weer een grotere druk op de grid, en het balanceren van de energiepieken tijdens drukke energieafname momenten2. Vragen die hierbij spelen zijn ‘Hoe kunnen we zelf energie opwekken en dit gebruiken om de auto op te laden?’ en ‘Moeten we hiervoor ook onze systemen gaan beveiligen omdat de cyber dreigingen groter zijn dan ooit?’.

EUW 2016 Israeli Pavilion

De bedrijven die zich op het Israelische paviljoen vooral richten op het duurzame transport zijn Chakratec en Gencell, die beide een opslagtechnologie hebben ontwikkeld. Chakratec levert kinetische energieopslag speciaal ontwikkeld voor elektrische auto’s voor consumenten en grote energieleveranciers. Gencell heeft een energieopslag technologie ontwikkeld aan de hand van nanotechnologie en levert diverse generatoren voor eleketriciteitscentrales. Energo-On levert ook oplossingen voor eleketriciteitsleveranciers en zorgt ervoor dat de grid ondersteunt wordt tijdens piekmomenten en zorgt voor de juiste balans. Naast deze bedrijven zijn er ook diverse cyber monitoring bedrijven aanwezig. Voor meer informatie over alle bedrijven, zie hier een overzicht.

Wil je antwoord op deze vragen of wilt u meer weten over de integratie van deze verschillende functies in een smart city project gericht op duurzaamheid? Neem dan contact op met de project manager anne-li.steutel@israeltrade.gov.il. Hier kunt u aan afspraak maken met een van de bedrijven die aanwezig zijn op de European Utility Week in Barcelona op 15-17 november 2016.

Israel export institute logo