De grootste shock is er wel weer af en er lijkt op het eerste gezicht vrij weinig veranderd, maar al weer drie maanden geleden koos Groot-Brittannië via een referendum om de EU te verlaten. Artikel 50, waarmee het proces van de uittreding daadwerkelijk wordt begonnen is nog niet ingeroepen. Over de gevolgen als het zo ver is werd al veel gespeculeerd. Veel landen vrezen negatieve gevolgen voor de (wereld) economie. Israël echter heeft goede hoop dat het land misschien wel eens zou kunnen profiteren van Brexit; in de vorm van een toenemende export naar GB.

Image result for Israel britain

Er is veel gespeculeerd over een wereldwijde crisis die het gevolg zou zijn van een Brexit. En al hebben de beurzen een flinke tik gehad direct nadat de uitslag van het referendum bekend werd, toch lijkt de meeste schade was vlot daarna al vervaagd. Wat de gevolgen zijn als Brexit over een aantal jaar daadwerkelijk een feit is is nog steeds onzekerheid maar voor Israël liggen er ook zeker kansen, zo denkt de Israëlische minister van Financiën.

Groot-Brittannië is de op vier na grootste economie ter wereld en de tweede economie van Europa. Groot-Brittannië en Israël hebben altijd een goede relatie gehad: voordat Groot-Brittannië tot de EU toetrad, tijdens haar lidmaatschap van de EU en dat zal ook het geval zijn nadat ze de EU heeft verlaten, aldus David Quarrey, ambassadeur van Groot-Brittannië in Israël. En een Brexit zou weleens kunnen betekenen dat er voor die goede band meer ruimte is na een Brexit en de Europese Unie haar directe voordeel heeft verloren.

Laten we voorop stellen dat Brexit, en de onduidelijke voorwaarden waaronder zij realiteit zal worden, zorgen voor veel onzekerheid en een laag vertrouwen bij investeerders. Aangezien de toekomst van Londen als financiËle hoofdstad onzeker is weet niemand wat het effect zal zijn op de financiËle markten en hoe besmettelijk die onzekerheid internationaal gezien zal zijn (al heeft de crisis van 2008 ons wel geleerd dat onzekerheid en instabiliteit snel rondgaan op de financiële markten). Dit is geen goed nieuws en al deze onzekerheid zal ook voor Israël niet gunstig uitpakken. Het Israëlische Ministerie van Financiën schat dat deze onzekerheid op Israël dezelfde uitwerking zal hebben als de eurozone crisis van 2012. Toen daalde de Israëlische marktindex met 6,5 procent.

Israëlische export naar Groot-Brittannië bedraagt momenteel iets minder dan 5 miljard (4,8 miljard om precies te zijn). Als de groei in Groot-Brittannië stagneert dan zal dat hoogstwaarschijnlijk ook een vermindering in de vraag naar Israëlische producten inhouden.

Aan de keerzijde van de munt houdt een verminderde band met de EU in dat er kansen liggen voor Israël om met de Europese Markt te concurreren voor export naar Groot-Brittannië. En dit werkt natuurlijk twee kanten op: Niet alleen Britse producten verliezen aantrekkelijkheid op de Europese markt; een Brexit neemt ook significante voordelen weg voor Europese landen om uit Groot-Brittannië te importeren, een uitgelezen kans voor Israel om hun concurrentie positie te versterken op een van hun grootste afzetmarkten.

Producten waar voor Israël kansen liggen in Europa zijn voornamelijk farmaceutische goederen, elektrische machinerie en optisch gereedschap; producten waar Israël goed op scoort en waar momenteel Groot-Brittannië veel van exporteerd naar de EU. Ook in Groot-Brittannië zou Israël in veel sectoren kunnen scoren volgens het Ministerie van Financiën.

Kortom, drie maanden verder en grootste onrust aangaande Brexit lijkt te zijn gekalmeerd. Echter, het zal nog een hele tijd duren voordat de gevolgen van Brexit zich volledig zullen openbaren en voordat we redelijkerwijs kunnen terugkijken en conclusies kunnen trekken. Negatieve gevolgen zullen ook voor Israël een rol kunnen spelen maar in de voorspellingen is ook een hoopvolle toon te horen over nieuwe kansen en meer vrije ruimte waar Israël gebruik van kan maken. Vol hoopvolle verwachting kijken we uit naar wat de toekomst zal brengen, Brexit is een feit, maar wat dat inhoudt… niemand die het weet.

Lees het originele artikel op: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4820742,00.html